Valódi menzaétel, amiről azt hiszem kevesebbeknek van jó és többeknek rossz élménye vagy emléke. Ha eddig nem kedveltük, adjunk neki még egy esélyt! Fűszerezzük bátrabban, érdekesebben!
A megszokott magyaros rántás helyett saját anyagával sűrítsük! Ez annyit jelent, hogy nyugodjunk meg: a főzőlében kioldódó sárgaborsó keményítőtartalma be fogja annyira sűríteni az ételt, amennyire az szükséges. A rántás elhagyásával a főzelék könnyebben beilleszthető az energiaszegény és/ vagy meghatározott szénhidráttartalmú étrendekbe.
Kár lenne száműznünk, hiszen gazdag
vitaminokban és ásványi anyagokban, szénhidrát tartalmának nagy részét az
ún. összetett szénhidrátok és a rostok adják.
- 320 g sárgaborsó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál konyhasósó
- 1 teáskanál fűszerpaprika - abban az esetben, ha "pirosan" szeretjük a főzeléket, egyébként elhagyható
- 1 teáskanál mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál kávéskanál kurkuma
- 2-4 gerezd zúzott fokhagyma
- 3-4 db babérlevél
- ízlés szerint ételecet vagy citromlé
- A sárgaborsót, átválogatjuk, megmossuk, előző este vagy a főzés előtt 3-4 órával hideg vízbe téve beáztatjuk, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát üvegesre pároljuk az étolajon (ha „pirosan” szeretjük a főzeléket ennél a lépésnél hozzáadjuk a fűszerpaprikát – erre az időre vegyük le a tűzről az ételt, a fűszerpaprika könnyen megég).
- Hozzáadjuk a sárgaborsót, fűszerezzük, átkevergetjük, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
- Ha szükséges pótoljuk a főzőlevet, de ne hígítsuk túl!
- Az étel akkor van kész, amikor a sárgaborsó már puha, de még nem főtt szét.
- Ízlés szerint ízesítjük ételecettel vagy citromlével, de nem megvetendő csípősen, csilivel sem.
fűszerek - a megadott mennyiség
ízlés szerint növelhető, csökkenthető, elhagyható
Előkészítés
Elkészítés
1 adag főzelék energia- és tápanyag tartalma
energia: 341 kcal
fehérje: 18 g
zsír: 10 g
szénhidrát: 44 g
rost: 19 g