Ilyenkor, amikor kifelé megyünk a télből, sokszor eszembe jut
a fenti megállapítás, hiszen az évszaknak megfelelő hazai zöldség, gyümölcs
kínálat folyamatosan apad, drágul. Az élelmiszerláncok áruválasztéka még
februárban is bőséges, vásárolhatunk külföldről behozott sárgadinnyét,
paradicsomot csillagászati árakon. Ahhoz viszont nem fér kétség, összességében akkor
járunk jól, ha mindig az aktuális évszaknak megfelelő helyi, idény szerinti zöldséget
és gyümölcsöt részesítjük előnyben. Hogy miért is?
Az évszaknak megfelelő
nyersanyagok vitathatatlanul olcsóbbak.
Sokszor megkapom, hogy az egészséges táplálkozás drága. Azzal nem hitegetek
senkit, hogy olcsóbb, viszont az idényszerűséggel sokat spórolhatunk.
![]() |
Csicsóka - akár télen is a kertből |
Táplálkozás élettani hatását tekintve pedig, minél frissebb egy növény, annál több
vitamin, ásványi anyag található benne. Ennek az alapelvnek a tavasz
második felétől késő őszig tudunk leginkább megfelelni, amikor sok minden érik,
de azért a tél is tartogat számunkra jellegzetes nyersanyagokat.
Nem utolsó sorban az
évszakok szerinti táplálkozás egyfajta rendet, irányt szab étkezéseinknek,
változatossá teszi az ételsorainkat, tehát nem kell mindig ugyanazt ennünk.
Mindig van valami idényszerű és mindig várhatunk valami újat. A paradicsomnál
maradva, ha a reggelire fogyasztott teljes őrlésű szendvicsünk mellé csak
paradicsomszezonban fogyasztunk paradicsomot, - azaz a nyár második felétől -
egyébként pedig élünk az éppen aktuális évszak kínálta lehetőségekkel: tavasszal
cseresznyeretket, ősszel paradicsompaprikát, télen savanyú káposztát eszünk,
máris „idényszerűsítettük” az egyik főétkezésünket.
![]() |
Kelek (kelvirág és kelbimbó) csőben sütve sonkacsíkokkal |
A hosszasra sikerült bevezetés után, alább szerepeljen egy
csokorra való saláta, melyeknek hozzávalói zömmel a kertből, kamrából,
fagyasztóból való, mert salátákat enni télen is lehet és kell is!