HOZZÁVALÓK (4 személyre)
tejszínes laskagombás szószhoz
600 g laskagomba
200 g barna csiperke (helyettesíthető más gombával vagy
készíthető tisztán laskagombával)
2 db sárgarépa
100 g parajlevél
2 szál újhagyma
20 g vaj
200 ml főzőtejszín 10%
2 teáskanál kukoricaliszt/ étkezési keményítő
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 kis csokor snidling
2 ág vagy 1 kávéskanál kakukkfű
4 levél zsálya
1 teáskanál ételízesítő/ konyhasó
tésztához
320 g durum kagyló/ rigate tészta
4 evőkanál olívaolaj
80 g parmezán/ emetáli
ELŐKÉSZÍTÉS
A gombákat, a
zöldségeket, a zöld fűszernövényeket megmossuk, megtisztítjuk. A gombát
felszeleteljük, a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát
felkarikázzuk, külön-külön tálkába félre tesszük a fehér és a zöld részét.
A fűszernövények
közül a petrezselymet, a snidlinget és a zsályát apróra vágjuk. A kakukkfű
leveleit lecsipkedjük.
ELKÉSZÍTÉS
Az újhagyma fehér
részét üvegesre pároljuk a vajon, majd rádobjuk a sárgarépát, időnként
megkevergetjük. Kb. 5 perc elteltével hozzáadjuk a gombát, majd a
parajleveleket.
Ízesítjük
ételízesítővel vagy konyhasóval, zúzott fokhagymával, petrezselyemzölddel,
kakukkfűvel, zsályával és az újhagyma zöld részével.
A zöldségeket
roppanósra pároljuk. Kukoricalisztes tejszínes habarással sűrítjük. (A
kukoricalisztet pár evőkanálnyi tejszínnel csomómentesre keverünk, majd a
váltogatva kanalanként adjuk a habaráshoz a gomba párolólevét és a maradék főzőtejszínt.
Óvatosan hozzácsorgatjuk a habarást a gombás szószhoz, pár percig szelíd tűz
mellett főzzük, de forrni már nem hagyjuk.)
A durum tésztát „al
dente” azaz roppanósra főzzük, leszűrjük, meglocsoljuk olívaolajjal.
A kagylótésztára
halmozzuk a tejszínes gombás szószt, parmezánforgácsokkal tálaljuk és az apróra
vágott snidlinggel díszítjük.
Energiaszegény és/ vagy meghatározott
szénhidráttartalmú étrendben a napi energia és- tápanyagbevitelt figyelembe
véve fél adag tésztával fogyasszuk!
A szósz alapvetően gluténmentes, cöliákia étrendjében gluténmentes száraztésztával vagy barna rizzsel készítsük!
1 adag
energia- és tápanyagtartalma
energia:
669 kcal
fehérje:31
g
zsír: 26
g
szénhidrát:74
g
rost: 16
g
1 adag
energia- és tápanyagtartalma
(fél adag tésztával és fele mennyiségű olívaolajjal)
energia:
492 kcal
fehérje:26
g
zsír: 22
g
szénhidrát:46
g
rost: 14
g