Tejszínes laskagomba durum kagylótésztával és kerti fűszerekkel



HOZZÁVALÓK (4 személyre)

tejszínes laskagombás szószhoz
600 g laskagomba 
200 g barna csiperke (helyettesíthető más gombával vagy készíthető tisztán laskagombával) 
2 db sárgarépa
100 g parajlevél 
2 szál újhagyma
20 g vaj 
200 ml főzőtejszín 10%
2 teáskanál kukoricaliszt/ étkezési keményítő
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld 
1 kis csokor snidling 
2 ág vagy 1 kávéskanál kakukkfű 
4 levél zsálya
1 teáskanál ételízesítő/ konyhasó

tésztához
320 g durum kagyló/ rigate tészta
4 evőkanál olívaolaj 
80 g parmezán/ emetáli 

ELŐKÉSZÍTÉS
A gombákat, a zöldségeket, a zöld fűszernövényeket megmossuk, megtisztítjuk. A gombát felszeleteljük, a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, külön-külön tálkába félre tesszük a fehér és a zöld részét.
A fűszernövények közül a petrezselymet, a snidlinget és a zsályát apróra vágjuk. A kakukkfű leveleit lecsipkedjük.

ELKÉSZÍTÉS
Az újhagyma fehér részét üvegesre pároljuk a vajon, majd rádobjuk a sárgarépát, időnként megkevergetjük. Kb. 5 perc elteltével hozzáadjuk a gombát, majd a parajleveleket.
Ízesítjük ételízesítővel vagy konyhasóval, zúzott fokhagymával, petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, zsályával és az újhagyma zöld részével.
A zöldségeket roppanósra pároljuk. Kukoricalisztes tejszínes habarással sűrítjük. (A kukoricalisztet pár evőkanálnyi tejszínnel csomómentesre keverünk, majd a váltogatva kanalanként adjuk a habaráshoz a gomba párolólevét és a maradék főzőtejszínt. Óvatosan hozzácsorgatjuk a habarást a gombás szószhoz, pár percig szelíd tűz mellett főzzük, de forrni már nem hagyjuk.)

A durum tésztát „al dente” azaz roppanósra főzzük, leszűrjük, meglocsoljuk olívaolajjal.

A kagylótésztára halmozzuk a tejszínes gombás szószt, parmezánforgácsokkal tálaljuk és az apróra vágott snidlinggel díszítjük.

Energiaszegény és/ vagy meghatározott szénhidráttartalmú étrendben a napi energia és- tápanyagbevitelt figyelembe véve fél adag tésztával fogyasszuk!

A szósz alapvetően gluténmentes, cöliákia étrendjében  gluténmentes száraztésztával vagy barna rizzsel készítsük!


1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 669 kcal
fehérje:31 g
zsír: 26 g
szénhidrát:74 g
rost: 16 g

1 adag energia- és tápanyagtartalma
 (fél adag tésztával és fele mennyiségű olívaolajjal)
energia: 492 kcal
fehérje:26 g
zsír: 22 g
szénhidrát:46 g
rost: 14 g