Gyümölcsözzünk!

camembert sajtos teljes őrlésű rúd fügével

Most hogy itt a nyár, a meleg, örvendetes módon javulnak a „gyümölcsöző” statisztikák. Azonban az év egészét figyelve és jópár táplálkozási naplót végignézve, tapasztalatom szerint, az egyik leggyakoribb étrendi hiba, hogy nem fogyasztunk napi rendszerességgel friss gyümölcsöt. 
Ez nem csak az én érzésem, egészségtudatosság ide vagy oda az utóbbi években jelentős visszaesést mutatott a gyümölcsfogyasztás hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a gyümölcsfogyasztás éves átlaga egy főre levetítve Magyarországon 2003-ban 52,4 kg volt, 2009-re ez az érték 42,2 kg-ra esett vissza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 400 g zöldség és gyümölcsfogyasztást javasol, ezzel szemben, mi magyarok az ajánlásnak valamivel több, mint a felét esszük meg, 257 g-ot.

Miért is együnk gyümölcsöt?


 A lédús gyümölcsökkel folyadékszükségletünk egy részét fedezhetjük
Nyáron valahogy érezzük ennek szükségét, a nagy hőségben mindenkinek jól esik egy szelet (hideg) görög-, sárga- vagy cukordinnye. Milyen érdekes, ahogy melegszik az idő a naptári év során, úgy lesznek egyre lédúsabbak a gyümölcsök: eper, málna, szeder, őszibarack, dinnye, és ahogy közeleg az ősz úgy csökken a víztartalmuk: szőlő, szilva, körte, naspolya, dió, mogyoró, mandula. A lédús gyümölcsök fogyasztásával tehát nemcsak eszünk, hanem iszunk is!



A gyümölcsfogyasztással rostokhoz juttatjuk a szervezetünket
A rostok számtalan élettani előnnyel rendelkeznek: fokozzák a teltségérzetet, daganatmegelőző hatásúak, csökkentik a koleszterin és elnyújtják a cukrok felszívódását. A gyümölcsök belsejében található ún. oldható rostok szinte mindenki étrendjébe beilleszthetők. Ezek a fajta rostok nem puffasztanak. A rostok másik típusa, az oldhatatlan rostok csoportja, főleg a gyümölcsök héj, ill. mag részében találhatók, ők már puffasztó hatásúak, így az arra érzékenyeknek javasolt a gyümölcsöket hámozva fogyasztani.


A gyümölcsök fontos vitaminforrásaink, a friss, lédús gyümölcsök  C-vitaminban gazdagok 
A C-vitamin hőkezelés, hatására elbomlik, ezért is lényeges, hogy lehetőleg minél frissebben, hőkezelés nélkül fogyasszuk a gyümölcsöket. A szeptemberben életbe lépő új közétkeztetési rendelet is tükrözi ezt: ezután a közétkeztetésben a naponta biztosítandó  4-3-2 adag zöldségből és gyümölcsből egy adagnak nyersnek kell lennie. (4 adag zöldséget és gyümölcsöt egész napos étkeztetés, 3 adagot bölcsődei étkeztetés, 2 adagot  3 étkezést nyújtó szolgáltatás estén kell adni.)


"Egyél frisset, egyél helyit, vásárolj helyben!"
"Egyél szezon szerint!"
Az ilyen és hasonló jelmondatok alapján működő kezdeményezések, mozgalmak nemcsak a helyi gazdák érdekeit szolgálják, de saját magunknak is használunk, ha minél frissebb, tápanyagokban és vitaminokban gazdagabb gyümölcsöket fogyasztunk. Nem kétséges, hogy ha helyben szedett, friss gyümölcsöknek, amiket nem szállítanak messze földre nincs idejük arra, hogy veszítsenek tápanyagtartalmukból.  Ha a törekszünk a helyben fogyasztott termékek vásárlására és nem utaztatott termékeket vásárolunk, ezzel környezetünket is védjük!
Mindebből következik az évszaknak megfelelő nyersanyagok felhasználása a konyhában. 


durum liszttel készült málnás túrótorta



Gyümölcsözzünk! 
Határozzuk el, hogy az egyik kisétkezésünk (a tízóraink vagy az uzsonnánk) gyümölcsös lesz. De nem merészség saláták összetevőjeként vagy sajtok mellé gyümölcsöket kínálni. Az édességeket, desszerteket mindig egészítsük ki friss gyümölcsökkel!