![]() |
camembert sajtos teljes őrlésű rúd fügével |
Miért is együnk gyümölcsöt?
Nyáron valahogy érezzük ennek szükségét, a nagy hőségben mindenkinek jól esik egy szelet (hideg) görög-, sárga- vagy cukordinnye. Milyen érdekes, ahogy melegszik az idő a naptári év során, úgy lesznek egyre lédúsabbak a gyümölcsök: eper, málna, szeder, őszibarack, dinnye, és ahogy közeleg az ősz úgy csökken a víztartalmuk: szőlő, szilva, körte, naspolya, dió, mogyoró, mandula. A lédús gyümölcsök fogyasztásával tehát nemcsak eszünk, hanem iszunk is!
A gyümölcsfogyasztással rostokhoz juttatjuk a szervezetünketA gyümölcsök fontos vitaminforrásaink, a friss, lédús gyümölcsök C-vitaminban gazdagok
A C-vitamin hőkezelés, hatására elbomlik, ezért is lényeges, hogy lehetőleg minél frissebben, hőkezelés nélkül fogyasszuk a gyümölcsöket. A szeptemberben életbe lépő új közétkeztetési rendelet is tükrözi ezt: ezután a közétkeztetésben a naponta biztosítandó 4-3-2 adag zöldségből és gyümölcsből egy adagnak nyersnek kell lennie. (4 adag zöldséget és gyümölcsöt egész napos étkeztetés, 3 adagot bölcsődei étkeztetés, 2 adagot 3 étkezést nyújtó szolgáltatás estén kell adni.)
"Egyél frisset, egyél helyit, vásárolj helyben!"
"Egyél szezon szerint!"
Az ilyen és hasonló jelmondatok alapján működő kezdeményezések, mozgalmak nemcsak a helyi gazdák érdekeit szolgálják, de saját magunknak is használunk, ha minél frissebb, tápanyagokban és vitaminokban gazdagabb gyümölcsöket fogyasztunk. Nem kétséges, hogy ha helyben szedett, friss gyümölcsöknek, amiket nem szállítanak messze földre nincs idejük arra, hogy veszítsenek tápanyagtartalmukból. Ha a törekszünk a helyben fogyasztott termékek vásárlására és nem utaztatott termékeket vásárolunk, ezzel környezetünket is védjük!
Mindebből következik az évszaknak megfelelő nyersanyagok felhasználása a konyhában.
Gyümölcsözzünk!
Határozzuk el, hogy az egyik kisétkezésünk (a tízóraink vagy az uzsonnánk) gyümölcsös lesz. De nem merészség saláták összetevőjeként vagy sajtok mellé gyümölcsöket kínálni. Az édességeket, desszerteket mindig egészítsük ki friss gyümölcsökkel!
Mindebből következik az évszaknak megfelelő nyersanyagok felhasználása a konyhában.
![]() |
durum liszttel készült málnás túrótorta |
Gyümölcsözzünk!
Határozzuk el, hogy az egyik kisétkezésünk (a tízóraink vagy az uzsonnánk) gyümölcsös lesz. De nem merészség saláták összetevőjeként vagy sajtok mellé gyümölcsöket kínálni. Az édességeket, desszerteket mindig egészítsük ki friss gyümölcsökkel!