Háromlisztes túrós pogácsa



A magyar konyhát nehéz elképzelni pogácsa nélkül, de nem is kell, hogy elképzeljük! A gulyásételek, a magyar borok kihagyhatatlan kísérője, de nem hiányozhat az elegáns fogadásokról, és a munkamegbeszélésekről sem. Mindennapjainkban része lehet az úgynevezett kisétkezéseinknek, például ideális uzsonna almával vagy éppen natúr joghurttal, kefirrel. 

A háromlisztes pogácsa megőrizte a pogácsák alakját és ízvilágát - bár ebből a fotón csak az alak látszik. Összetevőiben annyi változás történt, hogy a szokásos finomliszten, zsiradékon és tojáson kívül durum lisztet, teljes őrlésű lisztet és túrót is tartalmaz. A hozzáadott túró miatt értékes fehérjeforrást és némi jól hasznosuló kalciumot is magáénak mondhat. Glikémiás hatása kedvező, azaz lassan egyenletesen emeli a vércukrot, ezért felelős a túró okozta magasabb fehérjetartalom, a pogácsákra amúgy is jellemző magasabb zsírtartalom, és nem utolsó sorban a durum liszt és a teljes őrlésű búzaliszt.


HOZZÁVALÓK – 2 tepsihez kb. 45 db-hoz
  • 200 g finomliszt               
  • 200 g durum liszt
  • 100 g teljes őrlésű búzaliszt vagy Graham liszt
  • 500 g túró
  • 250 g vaj vagy margarin               
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál konyhasó
  • 100 ml tej
  • ½ kocka élesztő              
  • 1 teáskanál cukor – az élesztő felfuttatásához
  • 1/3 db tojás – a pogácsák lekenéshez
  • 50 g reszelt sajt

ELŐKÉSZÍTÉS
  1. A túrót villával áttörjük.
  2. Langyos tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

ELKÉSZÍTÉS
  1. A háromféle lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal.
  2. Az áttört túróhoz hozzáadjuk a tojást, a tejben felfuttatott élesztőt, majd a lisztes keverékhez adjuk, összegyúrjuk.
  3. Egy éjszakára vagy legalább fél napra hűtőbe tesszük.
  4. Lisztezett deszkán kb. 2-2.5 cm vastagra nyújtjuk 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőlapra helyezzük, 10-15 percig kelesztjük. Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
  5. Előmelegített, 200 fokos (légkeveréses 180 fokos) sütőben készre sütjük.

ÖTLETEK
  • igen ízletes lesz a pogácsánk, ha a túró egy részét kiváltjuk juhtúróval (500 g túróból max. 100 g), mivel a juhtúró sós, ha ezt is használjuk, egy teáskanállal kevesebb sót adjunk a pogácsához
  • még ízesebb lesz a pogácsánk, ha részben vagy egészben füstölt sajttal szórjuk meg
  • a pogácsák tetejére reszelt sajt helyett különböző magvakat (lenmag, szezámmag, mák) szórhatunk

1 darab pogácsa energia- és tápanyagtartalma
energia:105 kcal
fehérje: 4 g
zsír: 6 g
szénhidrát: 9 g
rost: 0,4 g
kalcium: 20 mg