A magyar konyhát nehéz elképzelni pogácsa nélkül, de nem is kell, hogy elképzeljük! A gulyásételek, a magyar borok kihagyhatatlan kísérője, de nem hiányozhat az elegáns fogadásokról, és a munkamegbeszélésekről sem. Mindennapjainkban része lehet az úgynevezett kisétkezéseinknek, például ideális uzsonna almával vagy éppen natúr joghurttal, kefirrel.
A háromlisztes pogácsa megőrizte a pogácsák alakját és ízvilágát - bár ebből a fotón csak az alak látszik. Összetevőiben annyi változás történt, hogy a szokásos finomliszten, zsiradékon és tojáson kívül durum lisztet, teljes őrlésű lisztet és túrót is tartalmaz. A hozzáadott túró miatt értékes fehérjeforrást és némi jól hasznosuló kalciumot is magáénak mondhat. Glikémiás hatása kedvező, azaz lassan egyenletesen emeli a vércukrot, ezért felelős a túró okozta magasabb fehérjetartalom, a pogácsákra amúgy is jellemző magasabb zsírtartalom, és nem utolsó sorban a durum liszt és a teljes őrlésű búzaliszt.
HOZZÁVALÓK
– 2 tepsihez kb. 45 db-hoz
- 200 g finomliszt
- 200 g durum liszt
- 100 g teljes őrlésű búzaliszt vagy Graham liszt
- 500 g túró
- 250 g vaj vagy margarin
- 1 db tojás
- 2 teáskanál konyhasó
- 100 ml tej
- ½ kocka élesztő
- 1 teáskanál cukor – az élesztő felfuttatásához
- 1/3 db tojás – a pogácsák lekenéshez
- 50 g reszelt sajt
ELŐKÉSZÍTÉS
- A túrót villával áttörjük.
- Langyos tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
ELKÉSZÍTÉS
- A háromféle lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal.
- Az áttört túróhoz hozzáadjuk a tojást, a tejben felfuttatott élesztőt, majd a lisztes keverékhez adjuk, összegyúrjuk.
- Egy éjszakára vagy legalább fél napra hűtőbe tesszük.
- Lisztezett deszkán kb. 2-2.5 cm vastagra nyújtjuk 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőlapra helyezzük, 10-15 percig kelesztjük. Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
- Előmelegített, 200 fokos (légkeveréses 180 fokos) sütőben készre sütjük.
ÖTLETEK
- igen ízletes lesz a pogácsánk, ha a túró egy részét kiváltjuk juhtúróval (500 g túróból max. 100 g), mivel a juhtúró sós, ha ezt is használjuk, egy teáskanállal kevesebb sót adjunk a pogácsához
- még ízesebb lesz a pogácsánk, ha részben vagy egészben füstölt sajttal szórjuk meg
- a pogácsák tetejére reszelt sajt helyett különböző magvakat (lenmag, szezámmag, mák) szórhatunk
1 darab pogácsa energia- és tápanyagtartalma
energia:105 kcal
fehérje: 4 g
zsír: 6 g
szénhidrát: 9 g
rost: 0,4 g
kalcium: 20 mg