A nyári salátakollekciómból soha nem maradhat ki ez a saláta: friss és üdítő. Fogyni vágyók, cukorbetegek is bátran beilleszthetik étrendjükbe. A kuszkusz ugyanis durum búzából készül, vércukoremelő hatása elzúzódó. Energiaszegény és/ vagy zsírszegény étrendben light mozzarella sajttal készítsük.
HOZZÁVALÓK (4 személyre)
kuszkuszhoz
- 90 g kuszkusz (szárazon mérve)
- 180 ml forró víz
- 1 evőkanál olívaolaj
zöldsaláta részhez
- 200 g feta (vagy Zorba) sajt
- 1 fej jégsaláta/ tetszés szerinti zöldsaláta/ 1 csomag salátakeverék
- 200 g paradicsom
- 1 db paprika
- 100 g kígyóuborka
- 1 fej lila hagyma
- bazsalikom
- 4 evőkanál balzsamecet
- 4 evőkanál olívaolaj
ELŐKÉSZÍTÉS
- A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk.
- A salátát felcsíkozzuk. A paradicsomot mérettől függően daraboljuk, ha koktélparadicsomot használunk nem szükséges. Az lila hagymát félbe vágjuk, majd vékony szeletekre, a paprikát, az uborkát és a sajtot kockára.
- Nyári időszakban, ha csöves csemegekukoricát használunk, a leveleitől megfosztott kukoricát forrásban lévő vízzel leöntjük, forrni hagyjuk 10 percig, főzővizét elöntjük, éles késsel levágjuk a kukoricatorzsáról a szemeket.
- A kuszkuszt kétféleképp készíthetjük: felöntjük kétszeres térfogatú forró sós vízzel, amikor megdagadt tűzről levéve hozzákeverjük az olívaolajt – ez a kíméletes eljárás, hiszen ilyenkor nem hevítjük az olajat. Készíthetjük úgy is, mint a párolt rizst (átfuttatjuk az olajon, majd felöntjük forró vízzel – az eljárás előnye, hogy a zsiradékon való átfuttatás közben jobban tudjuk fűszerezni, például remekül illik hozzá és szép sárga színt ad neki a kurkuma.)
ELKÉSZÍTÉS
- A saláta hozzávalóit a kihűlt kuszkusszal együtt salátástálba halmozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, balzsamecettel. Hűtőbe téve egy óra hosszat érleljük
- Tálalás előtt bazsalikomlevelekkel díszítjük.
1 normál adag energia és tápanyagtartalma
energia (kcal): 374
fehérje (g): 16
zsír (g): 18
szénhidrát (g): 36
rost (g): 9
1 adag light mozzarella sajttal készített saláta energia és tápanyagtartalma
energia (kcal): 348
fehérje (g):17
zsír (g):14
szénhidrát (g): 37
rost (g): 9