A levest a megszokott
rántás helyett, a hozzáadott zöldségek sűrítik, teszik
ízesebbé, de nemcsak ízesebbé, hanem rostban gazdagabbá is.
Étrendünktől függően főzőtejszín
hozzáadásával is dúsíthatjuk. (A főzőtejszínt a 4. lépésnél csorgassuk lassan a
levesbe, vagy közvetlen tálaláskor csigaalakban.)
Szintén étrendünktől függően fogyaszthatjuk sajtos pirítóssal is.
- 600 ml passzírozott paradicsom (házilag eltett vagy készen vásárolt üveges)
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér vagy 40 g zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál cukor (energiaszegény és/ vagy meghatározott szénhidráttartalmú étrendben energiamentes édesítőszer)
- 1 húsleveskocka/ 1 púpos teáskanál ételízesítő
- 1 kávéskanál kurkuma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor kakukkfű
- ízlés szerint: bazsalikom, oregano
- 40 g parmezán sajt
ELŐKÉSZÍTÉS
- A zöldségeket és a friss fűszernövényeket megmossuk, megtisztítjuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a zellert/ petrezselyemgyökeret és sárgarépát kockára.
- A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, a zúzott fokhagymát és a kurkumát, további 10 percig pároljuk, közben kevergetjük, felöntjük a paradicsompüré felével.
- Ízesítjük húsleveskockával vagy ételízesítővel, kakukkfűvel, cukorral (ha energiamentes édesítőszerrel édesítjük, azt csak az ételkészítés végén adjuk hozzá).
- Amikor a zöldségek teljesen puhák, tűzről levéve botmixerrel simára turmixoljuk. Ízlés dolga, hogy sokáig turmixoljuk, egészen addig, amíg krémes lesz vagy éppenhogy és rusztikus állagú levest készítünk.
- Visszahelyezzük a tűzre, hozzáöntjük a maradék paradicsompürét, ha szükséges kevés vizet öntünk hozzá, még egyszer kiforraljuk. (Édesítjük energiamentes édesítőszerrel.)
- Közvetlenül tálalás előtt parmezánforgácsokkal tálaljuk, díszíthetjük bazsalikom-bóbitával, oregáno-levélkékkel.
1 normál adag energia és tápanyagtartalma
energia (kcal): 226
fehérje (g): 7
zsír (g): 15
szénhidrát (g): 16
rost (g): 3
1 adag energia és tápanyagtartalma - energiamentes édesítőszerrel édesítve
energia (kcal): 216
fehérje (g): 7
zsír (g): 16
szénhidrát (g): 13
rost (g): 3