Pizza idény szerint



Cukkini, kukorica, padlizsán és paradicsomszezon van: a pazar színek és íze világa! Amikor már túl vagyunk azon, hogy töltöttük-raktuk őket, lecsót készítettünk belőlük, ne maradjon ki a legnépszerűbb mediterrán étel, a pizza sem!

Pizzasütés előtt helyezzünk nagy hangsúlyt az előkészítésre! Különösen akkor, ha többfélét szeretnék sütni. Amíg kel a tészta készítsük elő a hozzávalókat, rakjuk kis tálkákba a különféle feltéteket: grillezett cukkinit, padlizsánt, karikára vágott hagymát, reszelt sajtot, így maga a "főrész" a pizza elkészítése már gyorsan fog menni. 


HOZZÁVALÓK

pizzatésztához (3 db)
  • 90 ml olívaolaj
  • 300 ml langyos víz
  • 2 csapott kávéskanál só
  • 200 g Grahamliszt 
  • 400 g finomliszt
  • 2/3 db kocka élesztő vagy a liszt mennyiségének megfelelő porélesztő
pizzaszósz (a 3 pizzához)
  • 200 g passzírozott paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál oregano
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 csapott kávéskanál konyhasó
  • 1  csapott kávéskanál kurkuma
feltétek

padlizsános-cukkinis-kukoricás

  • 1 mini padlizsán
  • 1/2 db salátacukkini
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 50 g csemegekukorica
  • 50 g füstölt sajt
sonkás-cukkinis-paradicsomos
  • 4 szelet sonka
  • 1/2 db salátacukkini
  • 2 db paradicsom
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 50 g füstölt sajt
mozzarellás-kukoricás-paradicsomos
  • 50 g mozzarella
  • 50 g csemegekukorica
  • 2 db paradicsom
ELŐKÉSZÍTÉS
  1. A pizzaszósz hozzávalóit egy tálkában összekeverjük. Jót tesz a szósznak, ha összeérik. Amennyiben lehetőségünk van rá, használjunk friss zöldfűszereket!
  2. A feltét hozzávalóit is előkészítjük: a zöldségeket megmossuk. A sonkát csíkokra vágjuk, a hagymát, a paradicsomot, a cukkinit felszeljük. Nyári időszakban, ha csöves csemegekukoricát használunk, a leveleitől megfosztott kukoricát forrásban lévő vízzel  leöntjük, forrni hagyjuk 10 percig, főzővizét elöntjük, éles késsel levágjuk a kukoricatorzsáról a szemeket. A cukkini és a padlizsánszeleteket serpenyőbe téve vagy konakt grillen megsütjük. A sajtot lereszeljük.
ELKÉSZÍTÉS
  1. Hagyományos módon kelt tésztát készítünk (lsd. lap alja) vagy kenyérsütőben kelesztő-programon megkelesztjük a tésztát - ügyeljünk rá, hogy a fenti sorrendben rakjuk a gépbe a hozzávalókat.
  2. Liszttel meghintett munkalapon három kör alakú bucit formázunk sodrófával vékonyra nyújtjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, egyenletesen megkenjük pizzaszósszal és ráhelyezzük a feltétet.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőtő: 180 fok) 10 perc alatt készre sütjük. (Ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl, könnyen kiszárad! Abba hibába se essünk, hogy nagyon megpakoljuk feltéttel, elázik!)
Energia- és tápanyagtartalom (1 szelet pizzára számítva - 1 szelet, 1 kör alakú pizza nyolcada)
padlizsános-cukkinis-kukoricás
energia (kcal): 164
fehére (g): 5
zsír (g):6 
szénhidrát (g):21
rost (g):3

sonkás-cukkinis-paradicsomos

energia (kcal): 163
fehére (g): 6
zsír (g):6 
szénhidrát (g):20
rost (g):2

mozzarellás-kukoricás-paradicsomos

energia (kcal): 156
fehére (g): 5
zsír (g):6 
szénhidrát (g):20
rost (g):2

Energiaszegény étrendben ebédre, vacsorára 2-3 szelet ajánlott, nagy tányér zöldsalátával.


Pizzatészta készítése hagyományos módon:
Kevés langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a maradék vizet és az olívaolajat. A kétfajta lisztet és a konyhasót egy tálban összekeverjük, majd az élesztőhöz adjuk, összedolgozzuk a tésztát (utóbbi  műveletet végezhetjük gépi habverő dagasztó részével is). A pizzatésztát konyharuhával letakarva vagy kelesztő tálban hagyva kelni hagyjuk. Akkor jó, ha kétszeresére-háromszorosára dagad.