Zöldséges vargányakrémleves aszalt paradicsommal



A nyirkos, hideg őszi napok beköszöntével egyre jobban esnek a meleg levesek. Ez a krémleves a lelkünket is melegíti: hozzávalóiban a melegebb nyári-őszi napokat idézi. A leves alapanyagai kincset érnek: a szárított vargánya és az aszalt paradicsom koncentráltan tartalmazzák friss elődjeik íz- és illatanyagait. A vargánya méltán a gombák királya, olyannyira karakteres, illatos, hogy egészen kevés is elég belőle, vagy más gombával kombináltan is főzhetünk vele.
Az ételt saját anyagával sűrítettem, levesbetétje nem a szokásos zsemlyekocka, hanem olíva olajban eltett paradicsom, ami nemcsak finom, de üde színfolt is az amúgy egyszínű krémlevesben.
A szénhidrátokat számolgatóknak jó hír, hogy a sűrítési módnak és a levesbetétnek köszönhetően, kimondottan alacsony szénhidráttartalmú krémlevest sikerült komponálni.


Hozzávalók 4 személyre
40 g szárított vargánya vagy más szárított gomba (friss gombából 400 g-ot használjunk)
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 kisebb burgonya
1 kisebb vöröshagyma
3 evőkanál étolaj
40 ml száraz fehér bor (elhagyható)
100 ml 10%-os főzőtejszín
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál ételízesítő
1 kávéskanálnyi szárított kakukkfű
1 csokor petrezselyemzöld
olívaolajban eltett aszalt paradicsom a tálaláshoz 

Előkészítés
Ha van rá időnk, a szárított gombát vízbe áztatjuk. A vizét ne öntsük ki, használjuk fel később a leveshez.
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hagymát finomra, a sárgarépát, a gyökeret, a burgonyát apró kockára vágjuk.
Elkészítés
A vöröshagymát az étolajon üvegesre pároljuk, majd átfuttatjuk rajta a zöldségeket.
Felöntjük annyi vízzel a gombás-zöldséges alapot, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a fehér bort.
Ízesítjük ételízesítővel, zúzott fokhagymával, kakukkfűvel.
Amikor a zöldségek megpuhultak, tűzről levéve, langyos víz hozzáadása mellett botmixerrel finom krémesre turmixoljuk a levesünket.
Tűzre visszatéve hozzámelegítjük a főzőtejszínt (külön edényben egy-egy evőkanálnyi leves lével elkeverjük a főzőtejszínt, folyamatos kevergetés mellett lassan leveshez csurgatjuk). Mielőtt forrni kezd, levesszük a tűzről.
Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük, és felkockázott aszalt paradicsommal tálaljuk. 

1 adag leves energia- és tápanyagtartalma
energia: 190 kcal
fehérje: 5 g
zsír: 12 g
szénhidrát:10 g
rost: 8