Étcsokis (narancsos) zabkeksz


Hozzávalók
száraz hozzávalók
  • 1,5 bögre* teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 3 bögre zabpehely
  • 1 bögre zabkorpa
  • 1 teáskanál vaníliás porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tábla durvára vágott étcsokoládé
folyékony hozzávalók
  • 200 g vaj/ margarin
  • 1,5 bögre méz
  • 2 egész tojás
narancsos változathoz
+ 2 db bio narancs reszelt héja

Elkészítés
  1. A száraz hozzávalókat egy nagy tálban alaposan elkeverjük.
  2. A vajat/ margarint a mézzel óvatosan felmelegítjük. (Ne hagyjuk, hogy túlhevüljön vagy felforrjon, különben kemények lesznek a kekszek!) Tűzről levéve 10-20 percig állni hagyjuk a vajas mézet, hogy visszahűljön.
  3. A szilárd és a folyékony hozzávalókat, összekeverjük, masszává dolgozzuk.
  4. A masszát kb. 3-6 óra hosszat hűtőben állni hagyjuk vagy 1 órára fagyasztóba tesszük.
  5. A tésztából vizes kézzel golyókat formálunk,  tenyerünkbe véve összelapítunk.
  6. Sütőpapíron (előmelegített 150 °C –os sütőben, 10-15 percig) sütjük.
  7. Jól zárható dobozkákban, befőttes üvegekben hetekig eláll.
Narancsos változat:
A narancsokat meleg víz alatt megmosunk, a héját citromreszelőn lereszeljük és a folyékony mézes masszába keverjük.


*1 bögre ≈ 220-250 ml