Almás-káposztás saláta fűszeres öntettel - tejfehérjementes és fehérjeszegény változatban is


Az ősz harmadik harmadába lépve sem kell lemondanunk az idény szerinti hozzávalókból készülő salátákról. A színek pompázatosak: a lila és a zöld különböző árnyalatai, némi piros és sárga.
 
Hozzávalók 4 személyre
2 db alma
1/8 fej lila káposzta
1/8 kínai kel (kiváltható jégsalátával)
1 fej lila hagyma
1 db piros vagy sárga húsú paprika
4 evőkanál csemegekukorica
80 g sajt (ha tehetjük többféle sajtból válogassuk össze: füstölt sajt, Eidami, Trappista, stb.)
1 csokor snidling - a díszítéshez
az öntethez

2 csapott evőkanál mustár
2 csapott evőkanál light majonéz
250 ml kefir/ natúr joghurt
1 csapott kávéskanál só
1 csapott kávéskanál őrölt római kömény
2 gerezdnyi zúzott fokhagyma
1 csapott kávéskanál cukor/ étrendtől függően energiamentes édesítőszer
1/2 citrom leve
 
Elkészítés
A zöldségeket és az almát megmossuk, megtisztítjuk. A lila káposztát és a hagymát vékony, a kínai kelt szélesebb csíkokra vágjuk, az almát, a paprikát és a sajtot apró kockára.
A csemegekukoricát gőzben megpároljuk/ vagy megfőzzük, jéghideg vízzel lehűtjük.
Az öntethez a mustárt, a majonézt és a fűszereket (konyhasó, római kömény, fokhagyma, cukor/édesítőszer) simára keverjük, majd hozzáadjuk a kefirt/ joghurtot és a citromlevet.
A salátakeveréket leöntjük az öntettel.
Apróra vágott snidlinggel díszítjük
 
1 adag energia és tápanyagtartalma - cukor nélkül
energia: 208 kcal
fehérje: 10 g
zsír:10 g
szénhidrát: 16 g
rost: 7 g

Tejfehérjementes és fehérjeszegény változat: natúr joghurt/ kefir helyett azonos mennyiségű rizskrémet használunk, a sajtot elhagyjuk
1 adag energia és tápanyagtartalma - cukor nélkül
energia: 154 kcal
fehérje: 3 g
zsír:7 g
szénhidrát: 17 g
rost: 7 g