Gluténmentes narancsos, mandulás túrótorta


Ha tortáról van szó az itthoni a népszerűségi listát a mandulás túrótorta vezeti. Azért is szeretem, mert ha különböző diétás igényű vendégek jönnek, egy tortával eleget tehetek mindenki diétájának. Azon kevés torták közé tartozik, aminek a piskótája is gluténmentes, liszt helyett mandulát és némi pudingport tartalmaz. A túrókrémhez ha laktózmentese tejtermékeket válogatunk, akkor laktózmentes is lesz. Ha az a cél, hogy "mentes" tortát készítsünk, a részletekre is ügyeljünk! A piskótában lévő vaj helyett laktózmentes "mentes margarint" használjunk, a pudingpor és az étcsoki allergén listáját is ellenőrizzük! Amennyiben a cukron túl is szeretnék a kalóriákkal spórolni a habtejszínt helyettesítsük natúr joghurttal!

Hozzávalók - 12 szeletes tortához
piskóta
4 egész tojás
125 g cukor/ 150 g eritritol  - alacsony FODMAP étrendben steviával vagy szőlőcukorral készítsük
100 g vaj/ margarin  - alacsony FODMAP étrendben laktózmentes vaj/ margarin
2 db nem kezelt/ bio narancs héja
200 g darált mandula
1 evőkanál vaníliás pudingpor
1 teáskanál sütőpor
túrókrém

500 g tehéntúró  - alacsony FODMAP étrendben laktózmentes
1 pohár (175 g) natúr joghurt  - alacsony FODMAP étrendben laktózmentes
1 kis doboz (200 ml) habtejszín  - alacsony FODMAP étrendben laktózmentes
5 evőkanál porcukor/ 6 evőkanál eritritol - alacsony FODMAP étrendben steviával vagy szőlőcukor
2 narancs leve
20 g zselatin
díszítéshez

1-2 db narancs
2 kocka reszelt étcsokoládé

Előkészítés
A narancsokat megmossuk, héjukat lereszeljük.A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. A vajat/ margarint a vaníliás porcukorral/ eritritollal habosra keverjük, majd elverjük vele a tojássárgájákat, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat.
A piskóta száraz összetevőit (mandula, pudingpor, sütőpor) egy tálban elkeverjük, majd a masszához adjuk. Ezt követően a mandulás masszába óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjés habot.
A sütőpapírral kibélelt tortaformába simítva, előmelegített sütőben először 200 fokon (légkeveréses sütőben 180 fokon) 20 percig, majd 150 fokon tűpróbáig kb. 30-40 percig sütjük.
A krémhez a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a joghurtot és a porcukrot/ eritritolt, egyneművé keverjük a masszát. A kifacsart narancs levét kiegészítünk annyi vízzel, hogy 1,5 dl folyadékot kapjunk, ezzel készítjük el a zselatint (20 g főzős zselatinporral). Ha elkészült a zselatin, hűtőfürdőbe tesszük, amikor már langyos, a túrós masszába keverjük. A tejszínhabot kemény habbá verjük, hozzáadjuk a krémhez.
A kihűlt piskótát visszahelyezzük a formába (ha kapcsos tortaformát használtunk, akkor kibéleljük előtte folpakkal).
A piskótára rákenjük a túrókrémet, amikor megdermedt narancsszeletekkel étcsokoládé forgácsokkal díszítjük.

1 szelet torta energia- és tápanyagtartalma
energia 371 kcal
fehérje: 13 g
zsír: 24 g
szénhidrát: 24 g
rost: 2 g

1 szelet torta energia- és tápanyagtartalma - eritritollal vagy steviával
energia 314 kcal
fehérje: 13 g
zsír: 24 g
szénhidrát: 9 g
rost: 2 g

1 szelet torta energia- és tápanyagtartalma - eritritollal, tejszín helyett natúr joghurttal
energia 274 kcal
fehérje: 14 g
zsír: 19 g
szénhidrát: 9 g
rost: 2 g