2016 a szárazhüvelyes növények éve az ENSZ felhívására. Nem véletlenül, hiszen ez a növénycsoport rendkívül gazdag: rostban, növényi fehérjében, magnéziumban, káliumban, kalciumban. A szárazhüvelyes növények családjából a szárazbabot, sárgaborsót, lencsét sokan ismerik, de vegyünk most egy kevéssé ismert családtagot a csicseriborsót!
A recept roppant egyszerű, gyerekekkel is elkészíthető, tényleg pár perc alatt készen van. Mártogatósként, szendvicskrémként, lepények, piták mellé egyaránt izgalmas.
Hozzávalók (kb.) 8 adaghoz
- 1 doboz (240-250 g) csicseriborsó konzerv - lé nélkül/ 250 g főtt csicseriborsó
- 2 evőkanál őrölt szezámmag
- 2 evőkanál borecet/ balzsamecet (citromlével is kiváltható)
- 1 evőkanál mustár
- 5 evőkanál víz (aki hízni szeretne váltsa ki növényi olajjal, pl.: olívaolajjal és/vagy mandulaolaj)
- 1 csapott kávéskanál konyhasó
- 1 kávéskanál curry
- 1 kávéskanál római kömény
Elkészítés
- Ha magunk főzzük a csicseriborsót előző nap áztassuk be! A főzővízbe tegyünk szódabikarbónát, így előbb megpuhul!
- A szezámmagot (kávédarálón) megőröljük.
- A hozzávalókat egy mély tálba téve botmixerrel összeturmixoljuk.
- Ízesíthetjük még apróra vágott metélőhagymával, zúzott fokhagymával. Aki a csípős ízeket kedveli, fokozhatja az ízélményt chilvel. Fogyaszthatjuk frissen, de hűtőbe téve több napig is eláll.
1 normál adag energia- és tápanyag tartalma
energia: 66 kcal
fehérje: 3 g
zsír: 2 g
szénhidrát: 9 g
rost: 3 g
1 olívaolajjal készített adag energia- és tápanyag tartalma
energia: 124 kcal
fehérje: 3 g
zsír: 8 g
szénhidrát: 9 g
rost: 3 g