Mindenmentes csicseriborsókrém




2016 a szárazhüvelyes növények éve az ENSZ felhívására. Nem véletlenül, hiszen ez a növénycsoport rendkívül gazdag: rostban, növényi fehérjében, magnéziumban, káliumban, kalciumban. A szárazhüvelyes növények családjából a szárazbabot, sárgaborsót, lencsét sokan ismerik, de vegyünk most egy kevéssé ismert családtagot a csicseriborsót! 

A recept roppant egyszerű, gyerekekkel is elkészíthető, tényleg pár perc alatt készen van. Mártogatósként, szendvicskrémként, lepények, piták mellé egyaránt izgalmas. 


Hozzávalók (kb.) 8 adaghoz
  • 1 doboz (240-250 g) csicseriborsó konzerv - lé nélkül/  250 g főtt csicseriborsó
  • 2 evőkanál őrölt szezámmag 
  • 2 evőkanál borecet/ balzsamecet (citromlével is kiváltható)
  • 1 evőkanál mustár
  • 5 evőkanál víz (aki hízni szeretne váltsa ki növényi olajjal, pl.: olívaolajjal és/vagy mandulaolaj) 
  • 1 csapott kávéskanál konyhasó
  • 1 kávéskanál curry
  • 1 kávéskanál római kömény
Elkészítés
  1. Ha magunk főzzük a csicseriborsót előző nap áztassuk be! A főzővízbe tegyünk szódabikarbónát, így előbb megpuhul!
  2. A szezámmagot (kávédarálón) megőröljük. 
  3. A hozzávalókat egy mély tálba téve botmixerrel összeturmixoljuk. 
  4. Ízesíthetjük még apróra vágott metélőhagymával, zúzott fokhagymával. Aki a csípős ízeket kedveli, fokozhatja az ízélményt chilvel. Fogyaszthatjuk frissen, de hűtőbe téve több napig is eláll. 

1 normál adag energia- és tápanyag tartalma


energia: 66 kcal
fehérje: 3 g
zsír: 2 g
szénhidrát: 9 g
rost: 3 g

1 olívaolajjal készített adag energia- és tápanyag tartalma
energia: 124 kcal
fehérje: 3 g
zsír: 8 g
szénhidrát: 9 g
rost: 3 g