Könnyű padizsánkrém



Előbb-utóbb valóban nyár lesz és indul a grillszezon! Ha már grillezés, a parti levezetéseképp érdemes néhány padlizsánt is hőkezelnünk. Azonban, grillparti és grill nélkül is előkészíthetjük a padlizsánt a padlizsánkrémhez, vinetéhez.
Egy minden értelemben könnyű padlizsánkrémet szeretnék most megosztani. Könnyű, mert gyorsan megvan és energiában, zsírban is szegény.

HOZZÁVALÓK kb. 8 adaghoz
1 nagy padlizsán/ 2 kicsi
1 nagy fej lila hagyma  - alacsony FODMAP étrendben mellőzendő
2 evőkanál light majonéz (tejfehérje-/ szója-/ gulténmentes stb. változatokban ügyeljünk az ízesítők mentességére is!) Hízni-vágyók light majonéz helyet normál majonézt vagy növényi olajt (olíva/ mandula) használjanak!
1 evőkanál mustár
2 gerezd fokhagyma -  - alacsony FODMAP étrendben mellőzendő
1 evőkanál balzsamecet
1 csapott mokkáskanál konyhasó
ízlés szerint őrölt bors - elhagyható

ELKÉSZÍTÉS
A megmosott padlizsánt villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben 200°C-on (légkeveréses sütőben 180 °C-on) megsütjük – akkor jó, amikor teljesen megpuhul, a héja megpirul. A másik választás a padlizsán előkészítésére – nálam ez vált be – ha (kontakt) grill sütőn félbe vágva 10-15 perc alatt puhára sütjük.
A megsült, félbevágott padlizsánok belsejét kiskanállal kikanalazzuk.
A lila hagymát apró kockára vágjuk és lesózzuk, állni hagyjuk 5 percig.
Egy tálba tesszük a padlizsán „húsát”, hozzáadjuk a többi hozzávalót: a lila hagymát, a zúzott fokhagymát, a balzsamecetet, a majonézt, a mustárt, az őrölt borsot és botmixerrel krémesítjük.

1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 26,2 kcal
fehérje: 0,7 g
zsír: 1,2 g
szénhidrát: 2,9
rost: 0,9 g