Fetás, paradicsomos saláta bulgurral



A kuszkusz mellett a bulgur igen kedvelt alapanyaga az egészségtudatos konyhának. Mindkét élelmiszer közös jellemzője, hogy durum- vagy kemény búzából készül. A durumbúza arról nevezetes, hogy szénhidráttartalma lassabban szívódik fel, a hagyományos búzához képest. Elkészíteni is roppant egyszerű és gyors. A rövid főzési idő magyarázata, hogy mind a bulgurt, mind  a kuszkuszt előgőzölik, majd szárítják, mi ilyen formában jutunk hozzájuk. 
A kuszkuszánál a bulgur több mint kétszerese rosttartalommal bír, ilyenformán telítőértéke is nagyobb, a benne lévő szénhidrát felszívódása is kedvezőbb. 

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
  • 1 nagy fej [1/4 db] jégsaláta
  • 120 g [30 g] feta sajt
  • 20-25 db [5-6 db] koktélparadicsom
  • 1 db [1/4 db] kígyóuborka
  • 1 nagy fej [1/4 db] lilahagyma
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
  • 2 evőkanál [1 teáskanál] balzsamecet
  • ízlés szerint friss vagy szárított fűszerek (petrezselyemzöld, korianderlevél)

bulgurhoz
  • 120 g [40 g] bulgur
  • 240 ml [80 g] forró víz
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A bulgurt kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük, amikor felszívta az összes vizet, összekeverjük az olívaolajjal. Mialatt a bulgur elkészül, előkészítjük a saláta többi összetevőjét: a jégsalátát csíkokra, az uborkát, a feta sajtot kockára vágjuk, a lila hagymát karikára. A salátát tálalhatjuk a zöldségekkel, zöldfűszerekkel és a feta sajttal melegen - a frissen elkészült bulgurral együtt, vagy a bulgurt lehűtve, hidegen. Közvetlen fogyasztás előtt megcsepegtetjük olívaolajjal és balzsamecettel.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 306 kcal
szénhidrát: 33 g
rost: 7 g
zsír: 14 g
fehérje: 11 g