A kuszkusz mellett a bulgur igen kedvelt alapanyaga az egészségtudatos konyhának. Mindkét élelmiszer közös jellemzője, hogy durum- vagy kemény búzából készül. A durumbúza arról nevezetes, hogy szénhidráttartalma lassabban szívódik fel, a hagyományos búzához képest. Elkészíteni is roppant egyszerű és gyors. A rövid főzési idő magyarázata, hogy mind a bulgurt, mind a kuszkuszt előgőzölik, majd szárítják, mi ilyen formában jutunk hozzájuk.
A kuszkuszánál a bulgur több mint kétszerese rosttartalommal bír, ilyenformán telítőértéke is nagyobb, a benne lévő szénhidrát felszívódása is kedvezőbb.
Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes
zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
- 1 nagy fej [1/4 db] jégsaláta
- 120 g [30 g] feta sajt
- 20-25 db [5-6 db] koktélparadicsom
- 1 db [1/4 db] kígyóuborka
- 1 nagy fej [1/4 db] lilahagyma
- 2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
- 2 evőkanál [1 teáskanál] balzsamecet
- ízlés szerint friss vagy szárított fűszerek (petrezselyemzöld, korianderlevél)
bulgurhoz
- 120 g [40 g] bulgur
- 240 ml [80 g] forró víz
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A bulgurt kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük, amikor
felszívta az összes vizet, összekeverjük az olívaolajjal. Mialatt a bulgur
elkészül, előkészítjük a saláta többi összetevőjét: a jégsalátát csíkokra, az
uborkát, a feta sajtot kockára vágjuk, a lila hagymát karikára. A salátát
tálalhatjuk a zöldségekkel, zöldfűszerekkel és a feta sajttal melegen - a frissen
elkészült bulgurral együtt, vagy a bulgurt lehűtve, hidegen. Közvetlen
fogyasztás előtt megcsepegtetjük olívaolajjal és balzsamecettel.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 306
kcal
szénhidrát: 33
g
rost: 7 g
zsír: 14 g
fehérje: 11
g