Roppant egyszerű, mindössze két fő összetevőt tartalmazó alaprecept, mely étrendtől függően tovább variálható.
Az alma praktikus gyümölcs: jól tárolható, minden évszakban elérhető, sokoldalúan felhasználható. Dietoterápiás értékét - többek között - a húsában található, nem puffasztó hatású rost (pektin) adja. A kása második összetevője a zabpehely, egy másik rostanyag (béta-glükán) tartalma miatt különleges. Ez a fajta rost támogatja a vércukor- és a koleszterin szint csökkentést, immunerősítő és daganatellenes hatású.
Az almás zabkása fogyasztása bizonyos betegségek esetén kifejezetten javasolt. A zabpehely és az alma rostanyagai jótékonyan vonják be a gyulladt gyomor-bélnyálkahártyát, ennél fogva jótékony lehet gyulladásos bélbetegségekben. Gyomorrontás esetén, segíti a méreganyagok kiürülését. Lényeges, hogy emésztőszervi betegségekben mindenképp hámozva használjuk az almát - héj része puffasztó rostokat tartalmaz. Gluténmentes étrendben is alkalmazható a recept, amennyiben gluténmentes zabpehellyel készítjük.
Az almás zabkása lehet önálló desszert vagy közti étkezés: tízórai, uzsonna. Étrendtől függően kiegészíthetjük diófélével müzlivel, gyümölcsökkel.
1 púpos evőkanál (10 g) zabpehely
kb. 100 ml víz
1 közepes (150 g) alma
ízesítéshez
őrölt fahéj
1 teáskanál méz vagy porcukor diabetes, energiaszegény étrend esetén energiamentes édesítőszer (pl.: stevia), de édesítőszer nélkül is élvezetes, az alma elegendő édes ízt kölcsönöz
Elkészítés
Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, a zabhellyel és a vízzel pár perc alatt puhára főzzük. Tűzről levéve botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk. Ízlés szerint és étrendi korlátoktól függően ízesítjük. Langyosan, melegen és behűtve egyaránt fogyasztható.
1 adag édesítés nélküli almás zabkása energia- és tápanyagtartalma
energia: 85 kcal
fehérje: 2 g
szénhidrát: 17 g
rost: 7 g
zsír: 1 g
1 adag mézzel/ cukorral édesített almás zabkása energia- és tápanyagtartalma
energia: 105 kcal
fehérje: 2 g
szénhidrát: 22 g
rost: 7 g
zsír: 1 g