Tökös-mákos mini muffinok



Tökös-mákos, de nem rétes, hanem muffin! 
A muffinok édességét főleg a sütőtök és az alma természetes cukortartalma adja, ennél fogva az édesítőszer - ami az étrendtől függően lehet méz vagy mesterséges édesítőszer - bátrabbaknak elhagyható. 

A tökös-mákos muffinokat fogyaszthatjuk desszertként, gyümölccsel kiegészítve pedig lehet közti étkezések része is. Kimondottan javasolt elviteles tízórainak, hiszen az elkészült muffinok adagolása adott, a csomagolásukkal sem kell sokat bajlódni.

Hozzávalók 24 db mini muffinhoz vagy 12 normál db muffinhoz
szilárd rész
100 g darált mák
5 evőkanál (50 g) zabpehely
1 púpos teáskanál sütőpor
késhegynyi őrölt fahéj

folyékony rész
400 g turmixolt vagy reszelt alma
150 g megsült Hokkaido tök (helyettesíthető másfajta sütőtökkel is) - ez a mennyiség kb. 300 g nyers, kimagozott, héjával együtt mért töknek felel meg
80 g méz, energiaszegény étrendben cukorbetegség esetén 100 g eritritol
1 teáskanál citroméj
2 tojássárgája
50 ml napraforgóolaj

Elkészítés
A sütőtököt alaposan megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, cikkekre szeleteljük. A tökszeleteket héjastul sütőpapírral bélét tepsire helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük, ügyeljünk rá, hogy közben forgassuk, szükség szerint fedjük le sütőpapírral, nehogy megégjenek. Amikor elkészült kikanalazzuk a tökhéjból a sütőtök „húsát” – a héj alatti karamellizálódott részt is hozzá!
A muffin száraz és folyékony összetevőit külön-külön edényben összekeverjük, majd a száraz részhez hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat. Formába adagolva, 160 fokos sütőbe téve, tűpróbáig sütjük.

Ha gluténmentes változatban szeretnék elkészíteni, ügyeljünk rá, hogy gluténmentes zabpelyhet használjunk.

1 db édesítés nélkül/ energiamentes édesítéssel készült mini muffin energia- és tápanyagtartalma 
energia: 66 kcal
szénhidrát: 4 g
rost: 1 g
zsír: 5 g
fehérje: 2 g

1 db mézzel készült mini muffin energia- és tápanyagtartalma
energia: 76 kcal
szénhidrát: 7 g
rost: 1 g
zsír: 5 g
fehérje: 2 g