A muffinok édességét főleg a sütőtök és az alma természetes cukortartalma adja, ennél fogva az édesítőszer - ami az étrendtől függően lehet méz vagy mesterséges édesítőszer - bátrabbaknak elhagyható.
A tökös-mákos muffinokat fogyaszthatjuk desszertként, gyümölccsel kiegészítve pedig lehet közti étkezések része is. Kimondottan javasolt elviteles tízórainak, hiszen az elkészült muffinok adagolása adott, a csomagolásukkal sem kell sokat bajlódni.
Hozzávalók 24 db
mini muffinhoz vagy 12 normál db muffinhoz
szilárd rész
100 g darált mák
5 evőkanál (50 g) zabpehely
1 púpos teáskanál sütőpor
késhegynyi őrölt fahéj
400 g turmixolt vagy reszelt alma
150 g megsült Hokkaido tök (helyettesíthető másfajta sütőtökkel is) - ez a mennyiség kb. 300 g nyers, kimagozott, héjával együtt mért töknek felel meg
80 g méz, energiaszegény étrendben cukorbetegség esetén 100 g eritritol
1 teáskanál citroméj
2 tojássárgája
50 ml napraforgóolaj
Elkészítés
A sütőtököt alaposan megmossuk, kettévágjuk,
kimagozzuk, cikkekre szeleteljük. A tökszeleteket héjastul sütőpapírral bélét
tepsire helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük, ügyeljünk rá,
hogy közben forgassuk, szükség szerint fedjük le sütőpapírral, nehogy
megégjenek. Amikor elkészült kikanalazzuk a tökhéjból a sütőtök „húsát” – a héj
alatti karamellizálódott részt is hozzá!
A muffin száraz és folyékony összetevőit külön-külön edényben
összekeverjük, majd a száraz részhez hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat.
Formába adagolva, 160 fokos sütőbe téve, tűpróbáig sütjük.
Ha gluténmentes változatban szeretnék elkészíteni, ügyeljünk rá, hogy gluténmentes zabpelyhet használjunk.
Ha gluténmentes változatban szeretnék elkészíteni, ügyeljünk rá, hogy gluténmentes zabpelyhet használjunk.
1 db édesítés nélkül/ energiamentes édesítéssel készült mini muffin energia- és tápanyagtartalma
energia: 66 kcal
szénhidrát:
4 g
rost: 1 g
zsír: 5 g
fehérje: 2 g
energia: 76 kcal
szénhidrát: 7 g
rost: 1 g
zsír: 5 g
fehérje: 2 g