Egyszerre 20 db müzliszelet adalék- és csomagolóanyagmentesen, tízóraira, meglepinek.
Hozzávalók - 20 db müzliszelethez
- 230 g apró szemű zabpehely
- 30 g kávédarálón megőrőlt lenmag
- 2 közepes (összesen 220 g) banán
- 2 evőkanál (20 g) méz/ cukor/ eritritol
- 20 g margarin
- 70 g dióféle (pl.: 30 g mandula, 20 g földimogyoró, 10 g törökmogyoró, 10 g kesudió)
- 70 g aszalt gyümölcs (pl. 30 g mazsola, 20 g aszalt füge, 20 g aszalt szilva - a nagyobb méretű aszalt gyümölcsöket fél centis darabokra vágjuk)
Elkészítés
A hozzávalókat aprítógép segítségével összedolgozzuk, majd kézzel átgyúrjuk. (Aprítógép nélkül is elkészíthetjük, ez esetben a banánt villával pépesítsük, a dióféléket vágjuk durvára.) A tésztát egy félbehajtott frissen tartó fólia (folpack) közé helyezve ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele. A megdermedt tésztáról eltávolítjuk a fóliát, éles késsel 20 egyforma szeletet vágunk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.
Módosítások
- gluténmentes változatban gluténmentes zabpehellyel dolgozzunk
- meghatározott szénhidrát tartalmú (cukorbeteg) vagy energiaszegény étrendben energiamentes édesítőszerrel pl. 2 (púpos) evőkanál eritritollal készítsük
- tejfehérjementes változatban tejfehérjementes margarint használjunk
- aki nem ragaszkodik a kifejezetten édes müzliszelethez el is hagyhatja az édesítőszert, hiszen a banán és az aszalt gyümölcsök cukortartalma is édesít
1 darab mézzel készült müzliszelet energia- és tápanyagtartalma
energia: 77 kcal
szénhidrát: 9 g
rost: 2 g
zsír: 3 g
fehérje: 2 g
1 darab energiamentes édesítőszerrel készült müzliszelet energia- és tápanyagtartalma
energia: 73 kcal
szénhidrát: 8 g
rost: 2 g
zsír: 3 g
fehérje: 2 g