Müzliszelet - gluténmentes, tejfehérjementes, tojásmentes, hozzáadott cukormentes változatban



Egyszerre 20 db müzliszelet adalék- és csomagolóanyagmentesen, tízóraira, meglepinek.

Hozzávalók - 20 db müzliszelethez
  • 230 g apró szemű zabpehely 
  • 30 g kávédarálón megőrőlt lenmag
  • közepes (összesen 220 g) banán
  • 2 evőkanál (20 g) méz/ cukor/ eritritol
  • 20 g margarin 
  • 70 g dióféle (pl.: 30 g mandula, 20 g földimogyoró, 10 g törökmogyoró, 10 g kesudió)
  • 70 g aszalt gyümölcs (pl. 30 g mazsola, 20 g aszalt füge, 20 g aszalt szilva - a nagyobb méretű aszalt gyümölcsöket fél centis darabokra vágjuk)
Elkészítés

A hozzávalókat aprítógép segítségével összedolgozzuk, majd kézzel átgyúrjuk. (Aprítógép nélkül is elkészíthetjük, ez esetben a banánt villával pépesítsük, a dióféléket vágjuk durvára.) A tésztát egy félbehajtott frissen tartó fólia (folpack) közé helyezve ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele. A megdermedt tésztáról eltávolítjuk a fóliát, éles késsel 20 egyforma szeletet vágunk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. 

Módosítások
  • gluténmentes változatban gluténmentes zabpehellyel dolgozzunk
  • meghatározott szénhidrát tartalmú (cukorbeteg) vagy energiaszegény étrendben energiamentes édesítőszerrel pl. 2 (púpos) evőkanál eritritollal  készítsük
  • tejfehérjementes változatban tejfehérjementes margarint használjunk
  • aki nem ragaszkodik a kifejezetten édes müzliszelethez el is hagyhatja az édesítőszert, hiszen a banán és az aszalt gyümölcsök cukortartalma is édesít
1 darab mézzel készült müzliszelet energia- és tápanyagtartalma
energia: 77 kcal
szénhidrát: 9 g
rost: 2 g
zsír: 3 g
fehérje: 2 g

1 darab energiamentes édesítőszerrel készült müzliszelet energia- és tápanyagtartalma
energia: 73 kcal
szénhidrát: 8 g
rost: 2 g
zsír: 3 g
fehérje: 2 g