Ez az a recept, amit apróbb módosításokkal évről-évre sütnünk. A cukormázat mostanában lehagyjuk, helyette a kiszaggatott formákat tojással kenjük le és aszalt gyümölcsökkel, diófélékkel, olajos magvakkal díszítjük. Nekem jóval kreatívabb és a gyerekeknek is nagyobb sikerélményt ad, mint a tojásfehérjés gőzön felvert cukormáz, a dobozolása sem macerás, a díszítőelemek kevésbé potyognak.
Hozzávalók
száraz rész
200 g teljesőrlésű rozsliszt vagy világos rozsliszt
300 g finomliszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál kakaópor
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál gyömbérpor
csipetnyi só
folyékony rész
300 g virágméz
150 g vaj/ tejfehérjementes változathoz tejmentes margarin/ kókuszzsír
2 tojássárgája
1 kisebb méretű tojás a formák lekenéséhez
díszítéshez
aszalt gyümölcsök (pl. áfonya, szilva)
diófélék (pl. dió, mandula)
olajos magvak (napraforgómag, tökmag, stb.)
Elkészítés
A mézet szelíd tűzön lassan összemelegítjük a vajjal/ margarinnal. (Nem szabad, hogy forrjon, különben kemény lesz a tészta!) Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojássárgáját.
A liszteket egy külön tálban elkeverjük a fűszerekkel (használhatunk kész mézeskalács fűszert is), az átszitált kakaóporral és a sütőporral és a "folyékony résszel" összedolgozzuk.
A tésztát hűtőben állni hagyjuk - legalább 3 óra hosszat, de még jobb, ha egy napig érleljük. Elkészítés előtt 1-2 órával kivesszük a hűtőszekrényből, hogy puhuljon.
Kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk, a formák tetejét egész tojással megkenjük. Díszítjük.
Előmelegített sütőben maximum 150 fokon, óvatosan sütjük - a méz és a kakaó miatt könnyen megég.