Hozzávalók kb. 20 adaghoz
2 db (összesen
200 g) közepes céklagumó
1 db (60 g)
paszternák vagy zeller - elhagyható
2 evőkanál
light majonéz
100 g natúr sajtkrém - alacsony FODMAP étrendben laktózmentes
50 g reszelt
sajt (pl.: Ementáli, Pannónia, Anikó, füstölt Trappista alacsony FODMAP étrendben laktózmentes)
1 kávéskanál
konyhasó
1 db citrom
leve
néhány csepp
olaj a zöldségek sütéséhez
Elkészítés
A céklát és a
paszternákot megmossuk, meghámozzuk. A céklát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk,
a paszternákot hosszában negyedeljük. A zöldségeket kontakt grillen megsütjük
vagy 180 fokra előmelegített sütőben, időnként megforgatva, puhára sütjük:
ehhez először egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megcsepegtetjük néhány
csepp napraforgó- vagy olívaolajjal. A sütés során vegyük figyelembe, hogy a paszternák
általában gyorsabban megpuhul, mint a cékla. A kihűlt zöldségeket a többi
hozzávalóval botmixer segítségével összeturmixoljuk.
Lezárt üvegbe helyezve,
hőtőben tárolva, több napig is eláll. Fogyaszthatjuk pirítósra, pitára, wrapra,
mártogatósként.
1 adag (2 lesimított
evőkanálnyi) energia- és tápanyagtartalma
energia: 29 kcal
szénhidrát: 1 g
rost: 1 g
zsír: 2 g
fehérje: 1 g