Sajtos céklakrém



Hozzávalók kb. 20 adaghoz

2 db (összesen 200 g) közepes céklagumó
1 db (60 g) paszternák vagy zeller - elhagyható
2 evőkanál light majonéz
100 g natúr sajtkrém - alacsony FODMAP étrendben laktózmentes
50 g reszelt sajt (pl.: Ementáli, Pannónia, Anikó, füstölt Trappista  alacsony FODMAP étrendben laktózmentes)
1 kávéskanál konyhasó
1 db citrom leve
néhány csepp olaj a zöldségek sütéséhez

Elkészítés
A céklát és a paszternákot megmossuk, meghámozzuk. A céklát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a paszternákot hosszában negyedeljük. A zöldségeket kontakt grillen megsütjük vagy 180 fokra előmelegített sütőben, időnként megforgatva, puhára sütjük: ehhez először egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megcsepegtetjük néhány csepp napraforgó- vagy olívaolajjal. A sütés során vegyük figyelembe, hogy a paszternák általában gyorsabban megpuhul, mint a cékla. A kihűlt zöldségeket a többi hozzávalóval botmixer segítségével összeturmixoljuk.
Lezárt üvegbe helyezve, hőtőben tárolva, több napig is eláll. Fogyaszthatjuk pirítósra, pitára, wrapra, mártogatósként.

1 adag (2 lesimított evőkanálnyi) energia- és tápanyagtartalma
energia: 29 kcal
szénhidrát: 1 g
rost: 1 g
zsír: 2 g
fehérje: 1 g