A tél vége minden évben
ínséges időszak. Igazi idényzöldségek már nincsenek, „az árak az egekben”. Amikre
még ilyenkor is számíthatunk, azok az antioxidánsokban gazdag télen is elálló gumós
zöldségek, királynéjuk kétségtelenül, a színanyagokban leginkább bővelkedő a cékla. Aztán ott
vannak a szárazhüvelyesek, például a babfélék és a savanyúságok. A savanyúkáposzta
C-vitamin tartalmáról ismert, de a növényi nyersanyagokra nem éppen jellemző
módon találhatók benne "jó baktériumok", probiotikumok is. Nézzük, mi finomat
lehet belőlük készíteni.
Ha már egyszer nekilátunk
nekilátunk a salátának és céklalében, savanyúkáposztában úsztatjuk a
konyhát, megéri egy rákészüléssel egyszerre több adagot produkálni. Nem
fogjuk megbánni: minél jobban telik az idő, érnek össze az ízek, a salátánk annál finomabb
lesz.
Hozzávalók 10 adaghoz
[a szögletes zárójelben lévő számok 1 adagra vonatkoznak]
- 250 g [25 g] savanyúkáposzta
- 250 g [25 g] ecetes cékla
- 200 g [20 g] vörösbab – főtt vagy konzerv (lé nélkül)
- 250 g [25 g] megtisztított édesburgonya
- 100 g [10 g] csemegeborka
- 1 nagy [25 g] alma
- 1 nagy [10 g] póréhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1-3 evőkanál balzsamecet – ízlés szerint
Tálaláshoz adagonként
- kb. 50 g zöldsaláta (fejes saláta, szívsaláta, madárbegy, stb.) továbbá egy teáskanál tökmagolaj vagy más növényi olaj – balzsam ecet ízlés szerint
Az édesburgonyát 1 cm-es
kockákra, a póréhagyma fehér részét karikára, az olívaolaj felén, puhára pároljuk.
Közben a savanyúkáposztát apróra vágjuk – csak azért, hogy később ne legyen gondunk
a hosszabb szálakkal. A céklát vékony csíkokra, a csemegeuborkát az almát és a
póréhagyma zöld részét szintén apróra szeleteljük. A hozzávalókat egy nagy
tálban összekeverjük – hozzáadjuk az elkészült póréhagymás édesburgonyát is,
Ízesítjük olívaolajjal, balzsamecettel. Fogyaszthatjuk köretként vagy önálló salátaételként - utóbbi esetben egészítsük ki fehérjeforrással, például falafellel és/ vagy sajttal.
Változatok
- Római köményes: a póréhagymás - édesburgonyás alapot ízesítsük kb. 1 teáskanálnyi római köménnyel.
- Hagymakedvelőknek: a póréhagymás alap gazdagítása lilahagymával.
1 adag zöldsaláta alapon
tálalt saláta
energia: 143 kcal
szénhidrát: 16 g
rost: 16 g
zsír: 6 g
fehérje: 4 g
1 adag zöldsaláta alapon
tálalt saláta 20 g Edami sajttal kiegészítve
energia: 215 kcal
szénhidrát: 16 g
rost: 16 g
zsír: 12 g
fehérje: 9 g