Tél végi saláta zöldsalátaágyon




A tél vége minden évben ínséges időszak. Igazi idényzöldségek már nincsenek, „az árak az egekben”. Amikre még ilyenkor is számíthatunk, azok az antioxidánsokban gazdag télen is elálló gumós zöldségek, királynéjuk kétségtelenül, a színanyagokban leginkább bővelkedő a cékla. Aztán ott vannak a szárazhüvelyesek, például a babfélék és a savanyúságok. A savanyúkáposzta C-vitamin tartalmáról ismert, de a növényi nyersanyagokra nem éppen jellemző módon találhatók benne "jó baktériumok", probiotikumok is. Nézzük, mi finomat lehet belőlük készíteni.
Ha már egyszer nekilátunk nekilátunk a salátának és céklalében, savanyúkáposztában úsztatjuk a konyhát, megéri egy rákészüléssel egyszerre több adagot produkálni. Nem fogjuk megbánni: minél jobban telik az idő, érnek össze az ízek, a salátánk annál finomabb lesz.

Hozzávalók 10 adaghoz
[a szögletes zárójelben lévő számok 1 adagra vonatkoznak]
  • 250 g [25 g] savanyúkáposzta
  • 250 g [25 g] ecetes cékla
  • 200 g [20 g] vörösbab – főtt vagy konzerv (lé nélkül)
  • 250 g [25 g] megtisztított édesburgonya
  • 100 g [10 g] csemegeborka
  • 1 nagy [25 g] alma
  • 1 nagy [10 g] póréhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1-3 evőkanál balzsamecet – ízlés szerint

Tálaláshoz adagonként
  • kb. 50 g zöldsaláta (fejes saláta, szívsaláta, madárbegy, stb.) továbbá egy teáskanál tökmagolaj vagy más növényi olaj – balzsam ecet ízlés szerint
Elkészítés
Az édesburgonyát 1 cm-es kockákra, a póréhagyma fehér részét karikára, az olívaolaj felén, puhára pároljuk. Közben a savanyúkáposztát apróra vágjuk – csak azért, hogy később ne legyen gondunk a hosszabb szálakkal. A céklát vékony csíkokra, a csemegeuborkát az almát és a póréhagyma zöld részét szintén apróra szeleteljük. A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük – hozzáadjuk az elkészült póréhagymás édesburgonyát is, Ízesítjük olívaolajjal, balzsamecettel. Fogyaszthatjuk köretként vagy önálló salátaételként - utóbbi esetben egészítsük ki fehérjeforrással, például falafellel és/ vagy sajttal. 

Változatok
  • Római köményes: a póréhagymás - édesburgonyás alapot ízesítsük kb. 1 teáskanálnyi római köménnyel.
  • Hagymakedvelőknek: a póréhagymás alap gazdagítása lilahagymával.

1 adag zöldsaláta alapon tálalt saláta
energia: 143 kcal
szénhidrát: 16 g
rost: 16 g
zsír: 6 g
fehérje: 4 g

1 adag zöldsaláta alapon tálalt saláta 20 g Edami sajttal kiegészítve
energia: 215 kcal
szénhidrát: 16 g
rost: 16 g
zsír: 12 g
fehérje: 9 g