Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes
zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
1 db [1/4 db] sárgarépa
1 db [1/4 db] petrezselyemgyökér
120 g [1/4 db] zöldborsó
1 közepes db [1/4 db] burgonya
1 [1/4 db] közepes alma
80 g [20 g] csemegeuborka
tartármártáshoz
200 g [50 g] tejföl 12%, energiaszegény változatban: natúr joghurt
2 evőkanál [2 teáskanál] light majonéz
2 teáskanál [1 kávéskanál] mustár
2 teáskanál [1 kávéskanál] méz/ cukor energiaszgény/ hozzáadaott cukormentes válgozatban eritritol/ stevia
½ db citrom leve
1 teáskanál konyhasó
Elkészítés
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a
burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, egyenletes kockákra vágjuk, majd megfőzzük
- ha mirelit zöldborsót használunk csak a főzés végén adjuk hozzá a
zöldségekhez. A zöldségeket roppanósra főzzük, majd szűrőkanálba téve hideg
vízzel azonnal lehűtjük. Még inkább megőrzik a zöldségek vitamin- és ásványi
anyag tartalmukat, ha gőz felett vagy párolóval készítjük elő őket! Az almát
meghámozzuk, a csemegeuborkával együtt felkockázzuk.
A mártáshoz a kész light majonézt az
eritritollal, a mustárral, a sóval és az őrölt fekete borssal, simára keverjük
a részletekben hozzáadjuk a tejfölt vagy a natúr joghurtot és a citromlevet. Az előkészített
hozzávalókat salátás tálba tesszük, összekeverjük az öntettel. Legalább 2-3
órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek!
1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 187 kcal
szénhidrát: 20 g
rost: 6 g
zsír: 8 g
fehérje: 6 g
1 adag joghurttal és energiamentes édesítőszerrel készült energia- és tápanyagtartalma
energia: 135 kcal
szénhidrát: 17 g
rost: 6 g
zsír: 2 g
fehérje: 6 g