Hozzávalók 4 személyre
[a szögletes
zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
káposztás
rész
800 g [200
g] savanyú
káposzta
néhány csepp
étolaj
rizses
rész
160 g [40
g]
barna rizs
320 ml [80
ml]
forró víz
1 evőkanál [1 kávéskanál]
étolaj
húsos
rész
350 g [70 g] darált csirkemell
1 szál [20 g] sárgarépa
80 g [20 g] zeller
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál konyhasó
őrölt fekete bors ízlés szerint
lekenéshez
120 g [30 g] tejföl 12%
Elkészítés
párolt savanyú káposzta
A savanyú káposztát kicsavarjuk,
lecsepegtetjük. Pár csepp olívaolajon gyakori kevergetés mellett megpároljuk
(nem ég le és nagyon kevés olajon is elkészíthető, ha teflon edényben végezzük
ezt a műveletet).
párolt
rizs
A rizst olajon átfuttatjuk, felöntjük
2-szeres térfogatú forró vízzel. Forró sütőben készre pároljuk.
darált
húsos rész
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a
vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát lereszeljük vagy
konyhai aprítógépben apróra daráljuk. Étolajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát,
hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd tűzről lehúzva hozzáadjuk
a fűszerpaprikát, tűzre visszahelyezve pedig a reszelt sárgarépát, fehérrépát.
Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal, puhára pároljuk.
Rétegezés zsiradékkal kikent hőálló
tálban, rétegrend az alábbi sorrenden: párolt savanyú káposzta, párolt rizs,
darált hús (ha magas edényben készítjük, ismételjük) az étel tetejét
„spórolósan kenjük meg” tejföllel.
1 adag
energia- és tápanyagtartalma:
energia: 402
kcal
szénhidrát:
37 g
rost: 10 g
zsír: 15 g
fehérje: 25
g