FODMAP 2. rész – terítéken a puffasztó és a nempuffasztó zöldségek, a gluténtartalmú és a gluténmentes gabonafélék

Folytatódnak a FODMAP-ok, ahogy arról az első részben volt szó a FODMAP étrendben az egyes betűk az „erjedő” (úgynevezett fermentábilis) szénhidrátokat jelölik, amiket csökkentenünk kell az emésztőszervi panaszok mérséklődése érdekében. Ezúttal a „O” betűt vagyis az oligoszacharidok kerülenek vesszükvégig. Elöljáróban annyit, hogy magas FODMAP értékű oligoszacharidokat tartalmaznak a hagymafélék, a káposztafélék a szárazhüvelyes növények (lencse, csicseriborsó, szárazbab) és a glutén tartalmú gabonafélék a diófélék, olajos magvak pedig kisebb-nagyobb mértékben.

Puffasztó zöldségek és szárazhüvelyesek



A zöldségek tekintetében a klasszikus puffasztó zöldségek, mint a teljes „káposztacsalád” (kelkáposzta, karfiol, kelbimbó, karalábé, stb.) és a szárazhüvelyesek nem okoznak meglepetést senkinek sem. A spárga, articsóka, csicsóka már annál inkább. A „hagymacsalád” tagjai közül az erőteljesebb hagymákat (vöröshagyma, lilahagyma) érdemes száműzni, a szelídebb hagymaféléket (metélőhagyma, medvehagyma) kisebb mennyiségben, fűszerként használva lehet fogyasztani. A fokhagymával készülő klasszikus magyaros vagy éppen mediterrán ételeket fokhagyma helyett fokhagymával ízesített olajjal érdemes készíteni és bőkezűbben bánni a zöldfűszerekkel (bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem) – ebben az esetben a FODMAP tartalom minimális lesz anélkül, hogy az élvezeti érték csökkenne.

A FODMAP étrend nem jelent zöldségmentességet, hiba lenne teljesen száműzni őket, hiszen ezzel étrendünk vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma jelentősen lecsökkenne. Fontos, hogy azokat az zöldségeket, amik alacsony FODMAP értékűek, FODMAP-barátok rendszeresen fogyasszuk! Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül, ilyenek a zsenge salátafélék, leveles zöldségek (sóska, spenót), gyökérzöldségek, a tökfélék (cukkini, főzőtök, patisszon), stb. Bizonyos idő elteltével, dietetikussal együttműködve a magas-közepes FODMAP tartalmú zöldségek és a szárazhüvelyesek kisebb mennyiségben ugyan, de visszavezethetők. Például 1-2 teáskanálnyi babféle, csicseriborsó még nem szokott panaszt okozni. Ennek megfelelően egy céklás vagy sárgarépás csicseriborsókrém, humusz megfelelő körültekintéssel fogyasztható, viszont egy mélytányér tejfölös babgulyás nagy eséllyel a tünetek felerősödéséhez vezet. Egyébként a hagyományos babgulyás nemcsak magas FODMAP tartalmánál fogva, hanem a többi összetevője miatt is gondot okozhat - a hozzá kínált zsíros tejföl, a zsíros, füstölt húsok, mind-mind leterhelik az emésztőrendszert.

Megoldást jelenthet a gluténmentes étrend?


Bizonyára többen tapasztalták, hogy bár nem lisztérzékenyek, panaszaik a gluténmentes élelmiszerek (gluténmentes fehér kenyér) és a gluténmentes köretek (rizs, főtt burgonya) csökkentek. Az Ő esetükben előfordulhat, hogy a gabonafélék egy másik összetevője, a fruktán jelenti a problémát és nem a glutén. A magyarázat: a glutén tartalmú gabonafélék egyben fruktánban is gazdagok – kivételt ez alól a tönkölybúza jelent, ami kevés fruktánt tartalmaz, így FODMAP-barátnak tekinthető. Tehát a glutén tartalmú gabonafélék: búza, durumbúza, árpa és kiváltképp a rozs fokozzák az emésztőszervi panaszokat, míg a szakszerűen összeállított gluténmentes étrend enyhülést hozhat 12.

Vigyázat! Attól, hogy gluténmentes egy élelmiszer, még nem biztos, hogy alacsony FODMAP értékű! Amikor vásárolnunk, ne a gluténmentességre, hanem az alacsony FODMAP tartalomra fókuszáljunk! Kerüljük a gluténmentes, de magas FODMAP értékű szárazhüvelyesekből készült száraztésztákat (pl.: csicseriborsólisztből készült tészta).

FODMAP LÁMPA – oligoszacharidok


Az alábbi táblázatban a közlekedési lámpa színezésének megfelelően összefoglaltuk azokat az élelmiszereket, amik magas FODMAP értékűek, de javaslatot is adunk arra, hogy mivel helyettesítsük őket – ezek a zöld színnel jelzett FODMAP-barát élelmiszerek3.

 

magas FODMAP értékű – diéta kezdeti szakaszában mellőzendő

egyéni tolerancia szerint fogyasztható

alacsony FODMAP értékű élelmiszerek

zöldségek

„erősebb” hagymafélék:

vöröshagyma, lilahagyma

fokhagyma

puffasztó káposztafélék: karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, fejeskáposzta

articsóka

 

spárga, cikória

csicsóka,

zöldborsó

„szelídebb hagymafélék” újhagyma zöld része

metélőhagyma, fehér hagyma, póréhagyma

 

piros húsú paprika

paradicsom – egyéni tolerancia szerint, hámozott uborka

 

2 teáskanálnyi zsenge csemegekukorica

1 levél zsenge kínai kel – nagy erek eltávolításával

„lisztes” és nem rostos állagú sütőtök

zsenge saláták fejessaláta, madársaláta

leveles zöldségek: sóska, (bébi)spenót, mángold

zsenge vajbab/ zöldbab/ ceruzabab

gyökérzöldségek

sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák

 

főzőtök, cukkini, patisszon

(édes)burgonya

szárazhüvelyesek

szárazbab, lencse,

1-2 teáskanálnyi csicseriborsó vagy humusz

 

gabonafélék és alternatíváik

rozs

árpa/ gersli

búza, búzacsíra, búzakorpa

durumbúza, kuszkusz, bulgur

amaránt

fehér tönkölybúza

köles

hajdina

fehér rizs, rizsliszt, rizstészta

zabpehely, zabliszt

kukoricapehely

fehér quinoa

tápióka

útifűmaghéj

diófélék, olajos magvak

kesudió, pisztácia, dió, földimogyoró

hántolt tök-, napraforgómag, bokormogyoró

 


Ne kezdjük FODMAP étrendbe előzetes gasztroenterológiai kivizsgálás nélkül!

Nagyon fontos, hogy bármilyen kecsegtetően is hangzik a FODMAP étrend által kínált javulás, előzetes gasztroenterológiai kivizsgálás és cöliákia (lisztérzékenység) szűrés nélkül ne vágjunk bele az étrendbe! A szakmai ajánlások szerint a FODMAP étrend megkezdése előtt ki kell zárni a lisztérzékenységet! Az étrend finomra hangolása, egyéni kivitelezése, különösen társbetegségek esetén dietetikusi vezetést igényel4.

A következő részben a tejcukorral folytatjuk.

Felhasznált irodalom
1. Biesiekierski JR, Rosella O, Rose R, et al. Quantification of fructans, galacto-oligosacharides and other short-chain carbohydrates in processed grains and cereals. J Hum Nutr Diet. 2011;24(2). doi:10.1111/j.1365-277X.2010.01139.x
2. Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018;154(3). doi:10.1053/j.gastro.2017.10.040
3. Marcason W. What Is the FODMAP Diet? J Acad Nutr Diet. 2012;112(10). doi:10.1016/j.jand.2012.08.005
4. Scarlata K. Nuances to Applying the Low FODMAP Diet, Complimentary Webinar Presentation. https://www.youtube.com/watch?v=CebXFm3hidM.