FODMAP 2. rész – terítéken a puffasztó és a nempuffasztó zöldségek, a gluténtartalmú és a gluténmentes gabonafélék
Puffasztó zöldségek és szárazhüvelyesek
A FODMAP étrend nem
jelent zöldségmentességet, hiba lenne teljesen száműzni őket, hiszen ezzel
étrendünk vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma jelentősen lecsökkenne.
Fontos, hogy azokat az zöldségeket, amik alacsony FODMAP értékűek, FODMAP-barátok
rendszeresen fogyasszuk! Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül, ilyenek a
zsenge salátafélék, leveles zöldségek (sóska, spenót), gyökérzöldségek, a
tökfélék (cukkini, főzőtök, patisszon), stb. Bizonyos idő elteltével,
dietetikussal együttműködve a magas-közepes FODMAP tartalmú zöldségek és a
szárazhüvelyesek kisebb mennyiségben ugyan, de visszavezethetők. Például 1-2
teáskanálnyi babféle, csicseriborsó még nem szokott panaszt okozni. Ennek
megfelelően egy céklás vagy sárgarépás csicseriborsókrém, humusz megfelelő
körültekintéssel fogyasztható, viszont egy mélytányér tejfölös babgulyás nagy
eséllyel a tünetek felerősödéséhez vezet. Egyébként a hagyományos babgulyás nemcsak
magas FODMAP tartalmánál fogva, hanem a többi összetevője miatt is gondot
okozhat - a hozzá kínált zsíros tejföl, a zsíros, füstölt húsok, mind-mind
leterhelik az emésztőrendszert.
Megoldást jelenthet a gluténmentes étrend?
Bizonyára többen tapasztalták, hogy bár nem lisztérzékenyek, panaszaik a gluténmentes élelmiszerek (gluténmentes fehér kenyér) és a gluténmentes köretek (rizs, főtt burgonya) csökkentek. Az Ő esetükben előfordulhat, hogy a gabonafélék egy másik összetevője, a fruktán jelenti a problémát és nem a glutén. A magyarázat: a glutén tartalmú gabonafélék egyben fruktánban is gazdagok – kivételt ez alól a tönkölybúza jelent, ami kevés fruktánt tartalmaz, így FODMAP-barátnak tekinthető. Tehát a glutén tartalmú gabonafélék: búza, durumbúza, árpa és kiváltképp a rozs fokozzák az emésztőszervi panaszokat, míg a szakszerűen összeállított gluténmentes étrend enyhülést hozhat 12.
Vigyázat! Attól, hogy gluténmentes egy élelmiszer, még nem biztos, hogy alacsony FODMAP értékű! Amikor vásárolnunk, ne a gluténmentességre, hanem az alacsony FODMAP tartalomra fókuszáljunk! Kerüljük a gluténmentes, de magas FODMAP értékű szárazhüvelyesekből készült száraztésztákat (pl.: csicseriborsólisztből készült tészta).
FODMAP LÁMPA – oligoszacharidok
Az alábbi táblázatban a közlekedési lámpa színezésének megfelelően összefoglaltuk azokat az élelmiszereket, amik magas FODMAP értékűek, de javaslatot is adunk arra, hogy
mivel helyettesítsük őket – ezek a zöld színnel jelzett FODMAP-barát élelmiszerek3.
|
magas FODMAP értékű – diéta kezdeti szakaszában mellőzendő |
egyéni tolerancia szerint fogyasztható |
alacsony FODMAP értékű élelmiszerek |
zöldségek |
„erősebb”
hagymafélék: vöröshagyma,
lilahagyma fokhagyma puffasztó
káposztafélék: karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, fejeskáposzta articsóka spárga,
cikória csicsóka, zöldborsó |
„szelídebb
hagymafélék” újhagyma zöld része metélőhagyma,
fehér hagyma, póréhagyma piros húsú
paprika paradicsom
– egyéni tolerancia szerint, hámozott uborka 2
teáskanálnyi zsenge csemegekukorica 1 levél
zsenge kínai kel – nagy erek eltávolításával „lisztes”
és nem rostos állagú sütőtök |
zsenge
saláták fejessaláta, madársaláta leveles zöldségek: sóska, (bébi)spenót, mángold zsenge
vajbab/ zöldbab/ ceruzabab gyökérzöldségek sárgarépa,
petrezselyemgyökér, paszternák főzőtök,
cukkini, patisszon (édes)burgonya |
szárazhüvelyesek |
szárazbab,
lencse, |
1-2
teáskanálnyi csicseriborsó vagy humusz |
|
gabonafélék és alternatíváik |
rozs árpa/
gersli búza,
búzacsíra, búzakorpa durumbúza,
kuszkusz, bulgur amaránt |
fehér
tönkölybúza köles hajdina |
fehér rizs,
rizsliszt, rizstészta zabpehely, zabliszt kukoricapehely fehér
quinoa tápióka útifűmaghéj |
diófélék, olajos magvak |
kesudió,
pisztácia, dió, földimogyoró |
hántolt
tök-, napraforgómag, bokormogyoró |
|
Nagyon fontos, hogy bármilyen kecsegtetően is hangzik a FODMAP étrend által kínált javulás, előzetes gasztroenterológiai kivizsgálás és cöliákia (lisztérzékenység) szűrés nélkül ne vágjunk bele az étrendbe! A szakmai ajánlások szerint a FODMAP étrend megkezdése előtt ki kell zárni a lisztérzékenységet! Az étrend finomra hangolása, egyéni kivitelezése, különösen társbetegségek esetén dietetikusi vezetést igényel4.
A következő részben a tejcukorral folytatjuk.
Felhasznált irodalom
1. Biesiekierski JR, Rosella O, Rose R, et al. Quantification of fructans, galacto-oligosacharides and other short-chain carbohydrates in processed grains and cereals. J Hum Nutr Diet. 2011;24(2). doi:10.1111/j.1365-277X.2010.01139.x
2. Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018;154(3). doi:10.1053/j.gastro.2017.10.040
3. Marcason W. What Is the FODMAP Diet? J Acad Nutr Diet. 2012;112(10). doi:10.1016/j.jand.2012.08.005
4. Scarlata K. Nuances to Applying the Low FODMAP Diet, Complimentary Webinar Presentation. https://www.youtube.com/watch?v=CebXFm3hidM.