Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
300 g [75 g] darált csirkemell
1 db, 120 g [30 g] reszelt sárgarépa
80 g [20 g] szárazon mért rizsből készített párolt vagy főtt rizs – ha már kész/ maradék rizst használunk adagonként két evőkanál főtt rizzsel számoljunk
40 g [10 g] újhagyma /póréhagyma/ medvehagyma apróra vágva
1 tojás - étrendi korlátoktól, egyéni érzékenységtől függően elhagyható
1 púpos teáskanál útifűmaghéj
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
1 teáskanál só
40 g zsemlemorzsa gluténmentes étrendben gluténmentes zsemlemorzsa, alacsony FODMAP esetén tönkölymorzsa is lehet
olajspré
sütőpapír
Elkészítés
A rizst készeres mennyiségű vízzel felöntve megfőzzük. Az apróra vágott újhagymát lesózzuk. A hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk, vizes kézzel rudat formázunk a húsos masszából, a rudat egyszer „átgörgetjük” a zsemlemorzsában, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, olajsprével minden oldalát megpermetezzük. 180 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük – sütés közben fedjük le sütőpapírral, így elkerülhetjük, hogy megégjen, kiszáradjon. Frissen, hűtve egyaránt finom. Remekül fagyasztható,kiváló főzelékfeltét.
1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 232 kcal
szénhidrát: 24 g
rost: 2 g
zsír: 3 g
fehérje: 23 g