Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
300 g [75 g] sütőtök2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj
40 g [10 g] fehérhagyma vagy póréhagyma
1 közepes bio narancs leve és reszelt héja
120 g [30 g] zab vagy rizs alapú főzőkrém
konyhasó
kurkuma
frissen reszelt gyömbér
néhány csepp tökmagolaj a találáshoz
20 g [5 g] pirított tökmag
Elkészítés
A sütőtököt alaposan megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, cikkekre szeleteljük. A tökszeleteket héjastul sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Amikor elkészült kikanalazzuk a tökhéjból a sütőtök „húsát” – a héj alatti karamellizálódott részt mindenképp adjuk hozzá!
A hagymát finomra vágjuk, olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a tököt, ízesítjük sóval, reszelt gyömbérrel és a narancshéjjal. Felengedjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje tököt. Tűzről levéve víz hozzáadása mellett krémesre turmixoljuk. Tűzre visszahelyezve lassan hozzácsorgatjuk a narancslét és zabkrémet, szelíd tűz mellett forrásig melegítjük. Néhány csepp tökmagolajjal és pirított tökmaggal tálaljuk.
1 adag (csészényi) leves energia- és tápanyagtartalma
energia: 150 kcal
szénidrát: 11 g
rost: 1 g
zsír: 10 g
telített zsír: 1 g
fehérje: 3 g