A legegyszerűbb, leggyorsabb köretek közé tartozik a bulgur. Azon kívül, hogy feldobja a hagyományos rizs-krumpli-nokeldi sorozatot, táplálkozás-élettani szempontból is kedvező hatású: magas rosttartalmának és szénhidrát-összetételének köszönhetően, lassabban szívódik fel, mint az említett hagyományos köretek.
Amennyiben étrendünk lehetővé teszi, próbáljuk ki tojással is!
Energiaszegény és/ vagy meghatározott szénhidráttartalmú étrend köreteibe általában féladagnyi mennyiség illik.
a bulgur elkészítéséhez
- 320 g bulgur (szabad lefelé kerekíteni: 300 g-ra)
- 640 ml forró víz (szabad lefelé kerekíteni: 600 ml-re)
- 3 evőkanál étolaj
- 1 kávéskanál só
- 1 csapott kávéskanál kurkuma
- díszítés: újhagyma/ póréhagyma/ petrezselyemzöld
a tojás elkészítéséhez
- 1 evőkanál étolaj
- 4 tojás
Elkészítés
A bulgurt a párolt rizshez hasonlóan készítjük:
- Átpirítjuk étolajon, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel. Ízesítjük konyhasóval, kurkumával.
- 4 tojásból teflon serpenyőben - kevés olajjal - rántottát készítünk, majd a serpenyőből kivéve villával összetörjük.
- A tojást és a bulgurt összekeverjük.
1 (és 1/2) adag energia és tápanyag tartalma
energia: 402 (201) kcal
fehérje: 13 (6) g
zsír: 14 (7) g
szénhidrát: 55 (28) g
rost: 8 (4) g