Tojásos bulgur





A legegyszerűbb, leggyorsabb köretek közé tartozik a bulgur. Azon kívül, hogy feldobja a hagyományos rizs-krumpli-nokeldi sorozatot, táplálkozás-élettani szempontból is kedvező hatású: magas rosttartalmának és szénhidrát-összetételének köszönhetően, lassabban szívódik fel, mint az említett hagyományos köretek. 

Amennyiben étrendünk lehetővé teszi, próbáljuk ki tojással is!


Energiaszegény és/ vagy meghatározott szénhidráttartalmú étrend köreteibe általában féladagnyi mennyiség illik. 


Hozzávalók 4 személyre

a bulgur elkészítéséhez
  • 320 g bulgur  (szabad lefelé kerekíteni: 300 g-ra)
  • 640 ml forró víz (szabad lefelé kerekíteni: 600 ml-re)
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csapott kávéskanál kurkuma
  • díszítés: újhagyma/ póréhagyma/ petrezselyemzöld 
a tojás elkészítéséhez
  • 1 evőkanál étolaj
  • 4 tojás
Elkészítés
A bulgurt a párolt rizshez hasonlóan készítjük:
  1. Átpirítjuk étolajon, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel. Ízesítjük konyhasóval, kurkumával.
  2. 4 tojásból teflon serpenyőben - kevés olajjal - rántottát készítünk, majd a serpenyőből kivéve villával összetörjük.
  3. A tojást és a bulgurt összekeverjük.


1 (és 1/2) adag energia és tápanyag tartalma
energia: 402 (201) kcal
fehérje: 13 (6) g
zsír: 14 (7) g
szénhidrát: 55 (28) g
rost: 8 (4)  g