Azt már tudjuk, a bő zsiradékban sütés nem számít az egészségtudatos tevékenységek közé, ráadásul környezettudatosnak sem mondható, hiszen a fáradt olaj a veszélyes hulladék kategóriába esik.
Hogy a rántott hal is megmaradjon, de ne juttassuk a szervezetünket többlet-energiához, káros anyagokhoz a megoldást a sütőpapíron való sütés jelenti.
Hozzávalók 4 személyre
480-500 g konyhakész fogas vagy más hal (mélyhűtött, tengeri halfilé is lehet)
40 g liszt
2 db tojás
80 g zsemlemorzsa
1 evőkanálnyi étolaj vagy olajspré a panír lekenéséhez/ lefújásához
1 kávéskanál konyhasó
1 db sütőpapír a sütéshez
kenőtoll vagy olajspré
Elkészítés
A halszeletek mindkét oldalát besózzuk. Szokásos módon panírozzuk: lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. A bepanírozott halszeleteket sütőpírral bélelt tepsire helyezzük, tetejüket étolajjal megkenjük. Előmelegített 200 fokos (légkeveréses: 180 fokos) sütőben kb. 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. A sütési idő felénél a halat megfordítjuk és a másik oldalát is megkenjük étolajjal.
1 adag energia és tápanyagtartalma
energia: 273 kcal
fehérje: 29 g
zsiradék: 7 g
szénhidrát: 23 g
rost: 0,3 g