Hentestokány "újratöltve"


Hazai klasszikus zsírszegény formában. A tokány szaftosságát nem a hús zsírossága, hanem a pác adja, amiben - ha előrelátók vagyunk - egy éjszakát érik. Ez nemcsak szaftossá, de ízessé is teszi a husinkat.Bátran pakoljuk meg csemegeuborkával, jót fog tenni az ízhatásnak, ráadásul az étel rosttartalmát is növelhetjük vele!

Hozzávalók 4 személyre
320 g sertéscomb
80 g sovány, enyhén füstölt sonka
200 g csemegeuborka
4 evőkanál napraforgó/ olívaolaj
2 evőkanál mustár
100 ml fehérbor - elhagyható
4 evőkanál (üveges) passzírozott paradicsom
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
fekete bors - elhagyható
1 kávéskanál konyhasó a pácoláshoz, 1 kávéskanál konyhasó a hús párolása közben.


Elkészítés
A húst megmossuk, megtisztítjuk, tokányra vágjuk. Mustárral, zúzott fokhagymával, kevés sóval, őrölt fekete borssal és étolajjal páclevet készítünk. Egy jól záródó dobozban összekeverjük a húst a páccal legalább egy éjszakán át érleljük.
A tokány párolása előtt apróra vágjuk a vöröshagymát és sonkát. A csemegeuborkát vékony csíkokra szeljük. A vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a pácolt húst és a sonkát, lassan, finoman "zsírjára pirítjuk" a húst. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, ízlés szerint és étrendtől függően a fehér bort. Ízesítjük konyhasóval. Amikor a hús teljesen megpuhult hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csemegeuborkát. Ez után levehetjük az ételt a tűzről.
Körete hagyományosan tésztaköret (tarhonya, csavart tészta, csiga tészta), de jól passzol hozzá a barna rizs vagy a bulgur is.

1 adag energia és tápanyagtartalmaenergia: 310 kcal
fehérje: 23 g
zsiradék: 17 g
szénhidrát: 5 g
rost: 1 g