Gombás-zöldborsós hajdninás egytál




"Hasonló a hasonlóval", mindig ez jut eszembe, ha a gombát és a hajdinát házasítom. Ízvilágukban tagadhatatlanul van némi közös. A hajdinafogyasztás fehérje-összetétele és magas rosttartalma miatt értékes számunkra, ráadásul gluténmentes, így cöliákiások is fogyaszthatják.

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
200 g [50 g] hajdina
800 g [200 g] forró víz
2 evőkanál étolaj/ olívaolaj
400 g [100 g] tisztított gomba (csiperke/ laska/ erdei gomba vagy ezek vegyesen)
200 g [50 g] zöldborsó
1 csokor újhagyma
1 teáskanál konyhasó
1 csokor metélőhagyma (snidling) vagy medvehagyma, esetleg zöldpetrezselyem a díszítéshez
80 g [20 g] light ementáli sajt

 Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. Az újhagymát karikára vágjuk, a gombát kockára. Az olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk, a hajdinát, majd a gombát és a zöldborsót. Ízesítjük konyhasóval. A vizet több lépésben, decinként adjuk az ételhez. Apróra vágott zöldfűszerekkel és sajtforgácsokkal tálaljuk.

1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 371 kcal
szénhidrát: 48 g
rost: 12 g
zsír: 11 g
fehérje: 22 g