"Hasonló a hasonlóval", mindig ez jut eszembe, ha a gombát és a hajdinát házasítom. Ízvilágukban tagadhatatlanul van némi közös. A hajdinafogyasztás fehérje-összetétele és magas rosttartalma miatt értékes számunkra, ráadásul gluténmentes, így cöliákiások is fogyaszthatják.
Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
200 g [50 g] hajdina
800 g [200 g] forró víz
2 evőkanál étolaj/ olívaolaj
400 g [100 g] tisztított gomba (csiperke/ laska/ erdei gomba vagy ezek vegyesen)
200 g [50 g] zöldborsó
1 csokor újhagyma
1 teáskanál konyhasó
1 csokor metélőhagyma (snidling) vagy medvehagyma, esetleg zöldpetrezselyem a díszítéshez
80 g [20 g] light ementáli sajt