Figyelem egy ideje: vannak a nagyon "mákos" emberek akik élnek-halnak a mákos ételekért, desszetekért és kevesebben, akik határozottan elutasítják a mákot. A Mákosok kedvéért érdemes belefogunk ebbe a tortába.
Azok számára, akik valamilyen okból nem ehetnek vagy nem esznek tejtermékeket egyenesen terápiás hatású desszert - magas kalcium tartalmú összetevői (mák, zabpehely, málna, kalciummal dúsított mandulatej) miatt.
Hozzávalók egy 12 szeletes almatorta formához
linzer tésztához
- 150 g durum liszt
- 100 g finom liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 50 g porcukor
- 125 g vaj/ tejmentes változatban növényi margarin
- 1 kisebb tojás
mákkrémhez
- 150 g darált mák
- 20 g vaj/ tejmentes margarin
- 60 g porcukor
- 3 közepes méretű alma
- 150 ml tej/ tejmentes változatban kalciummal dúsított mandulatej
- ízlés szerint bio citrom vagy narancs reszelt héja
díszítéshez
- 3 evőkanál zabpehely
- 200 g málna vagy más idénygyümölcs
Előkészítés
- A mákot megdaráljuk.
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk "laskára vágjuk" (vagyis negyedeljük az almát és az így kapott almacikkeket 2-3 mm-es szeletekre vágjuk.
Elkészítés
- A liszteket elkeverjük a sütőporral majd hozzáadjuk a zsiradékot és a tojást. Összedolgozzuk a tésztát, hűtőben állni hagyjuk. (Egyszerre több adagot és begyúrhatunk, fagyasztóban tárolhatjuk következő alkalmakra.)
- A mákkrémhez az almát puhára pároljuk a vajon vagy a margarinon. Hozzáadjuk a darált mákot, porcukrot és a tejet. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromhéjat vagy narancshéjat.
- A linzertésztát kör alakúra nyújtjuk. Kibéleljük vele a tortaformát, majd villával megszurkáljuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses esetén 180) 10-15 perc alatt elősütjük a linzertésztát.
- Sütőből kivéve, ráknejük a mákkrémet, rászórjuk a zabpelyhet, további 20-30 percig sütjük mérsékelt tűz mellett 180 -150 fokon.
- Idénygyümölcsökkel tálaljuk.
- a linzertésztát elősütést követően kenjük meg kevés savanykás ízű lekvárral (pl. som, ribizli)
1 tejmentes adag energia és tápanyag tartalma
energia: 290 kcal
fehérje: 6 g
zsiradék: 13 g
szénhidrát: 35 g
rost: 5 g
kalcium: 149 mg