Kókuszos-mogyorókrémes durum kekszek - tejmentes változatban is


Egy-egy keksz a kávéhoz vagy a vasárnapi ebéd után desszert gyanánt. Mindez időnként még a legkeményebb testtömeg-csökkentő étrendbe is bele kell, hogy férjen. A kekszek szénhidráttartalma természetesen tovább csökkenthető, ha a cukor helyett energiamentes édesítőszert használunk (pl. eritritolt).

Hozzávalók

a fehér kekszek tésztájához

  • 100 g durum liszt
  • 100 g finom liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 100 g porcukor
  • 100 g kókuszreszelék
  • 120 g vaj vagy tejmentes margarin
  • 2 db tojás

a barna kekszek tésztájához

  • 100 g durum liszt
  • 100 g finom liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 100 g porcukor
  • 100 g kókuszreszelék
  • 80 g vaj vagy tejmentes margarin
  • 40 g csokis mogyorókrém (tejmentes változatban ügyeljünk a mogyorókrém tejmentességre!)
  • 2 db tojás
  • savanykás dzsem vagy lekvár (pl. szeder, ribizli, málna) összeragasztáshoz
Elkészítés
  1. Mielőtt belefognánk a sütigyártásba vegyük ki a zsiradékot (vajat/ margarint) a hűtőből.
  2. A liszteket elkeverjük a sütőporral, majd a porcukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket.
  3. Elmorzsoljuk a keverékben a vajat/ margarint hozzáadjuk a tojásokat és összegyúrjuk a tésztát. A barna kekszek tésztája ugyanígy készül, azzal a különbséggel, hogy a zsiradékkal együtt hozzáadjuk a mogyorókrémet is. 
  4. Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Pohárral vagy kisebb méretű pogácsaszaggatóval formázzuk. 
  5. Előmelegített sütőben 150 fokon (légkeveréses sütőben 120 fokon) kb. 10-20 perc alatt készre sütjük. 
  6. A kihűlt barna és fehér kekszeket dzsemmel összetapasztjuk. 
  7. Jól zárható dobozkában sokáig eláll :-)