Egy-egy keksz a kávéhoz vagy a vasárnapi ebéd után desszert gyanánt. Mindez időnként még a legkeményebb testtömeg-csökkentő étrendbe is bele kell, hogy férjen. A kekszek szénhidráttartalma természetesen tovább csökkenthető, ha a cukor helyett energiamentes édesítőszert használunk (pl. eritritolt).
Hozzávalók
a fehér kekszek tésztájához
- 100 g durum liszt
- 100 g finom liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 100 g porcukor
- 100 g kókuszreszelék
- 120 g vaj vagy tejmentes margarin
- 2 db tojás
a barna kekszek tésztájához
- 100 g durum liszt
- 100 g finom liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 100 g porcukor
- 100 g kókuszreszelék
- 80 g vaj vagy tejmentes margarin
- 40 g csokis mogyorókrém (tejmentes változatban ügyeljünk a mogyorókrém tejmentességre!)
- 2 db tojás
- savanykás dzsem vagy lekvár (pl. szeder, ribizli, málna) összeragasztáshoz
Elkészítés
- Mielőtt belefognánk a sütigyártásba vegyük ki a zsiradékot (vajat/ margarint) a hűtőből.
- A liszteket elkeverjük a sütőporral, majd a porcukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket.
- Elmorzsoljuk a keverékben a vajat/ margarint hozzáadjuk a tojásokat és összegyúrjuk a tésztát. A barna kekszek tésztája ugyanígy készül, azzal a különbséggel, hogy a zsiradékkal együtt hozzáadjuk a mogyorókrémet is.
- Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Pohárral vagy kisebb méretű pogácsaszaggatóval formázzuk.
- Előmelegített sütőben 150 fokon (légkeveréses sütőben 120 fokon) kb. 10-20 perc alatt készre sütjük.
- A kihűlt barna és fehér kekszeket dzsemmel összetapasztjuk.
- Jól zárható dobozkában sokáig eláll :-)