Zöldborsós brassói parázsburgonyával



Minden évszakban menő étel: télen ecetes céklasalátával vagy csemegeuborkával, nyár elején üde zöldsalátákkal, a nyár második felében pedig kovászos uborkával.

Alapból, ha a brassóira gondolunk, egy nehéz, zsíros ételre asszociálunk, pedig nem kell feltétlenül annak lennie. Készíthetjük soványabb húsrészekből (sertéscombból, karajból, szűzpecsenyéből vagy csirke-pulykamellből). Az étel jellegét úgyis a fűszerezés adja meg, amiből szelíden ugyan, de ki kell hogy emelkedjék a fokhagyma. Ha sütőpapíron héjas parázsburgonyát sütünk hozzá nemcsak a zsiradékkal, de a tepsipucolással is spórolhatunk!

Hozzávalók 4 személyre
  • 400 g sertéscomb/ karaj
  • 100 g zöldborsó
  • 1-2 szem paradicsom
  • 1 kisméretű zöldpaprika
  • 1 teáskanál konyhasó
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
páchoz
  • 4 evőkanál étolaj
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 teáskanál konyhasó
  • őrölt bors - ízlés szerint
burgonyához
  • 1 kg apró szemű burgonya (parázsburgonya) energiaszegény, meghatározott szénhidrát tartalmú étrendben csökkentsük a burgonya adagját 150 g-ra.
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál konyhasó
  • sütőpapír a sütéshez

ELŐKÉSZÍTÉS
  1. A húst megmossuk, konyhai törlőkendőre téve felitatjuk róla a nedvességet, szeletekre, majd csíkokra vágjuk. 
  2. A pác hozzávalóit elkeverjük az étolajjal, majd bepácoljuk vele a húst -legalább pár órára, legjobb ha egy egész éjszakára. Ezzel a trükkel elérjük hogy a hús puha, az étel szaftos szaftos lesz anélkül, hogy különösen sok zsiradék vagy zsíros húsok felhasználásával készítettük volna.
  3. A burgonyát alaposan megmossuk, négybe vágjuk. 

ELKÉSZÍTÉS
hús
  1. A bepácolt húst, zsírjára pirítunk, tűzről levéve ízesítjük fűszerpaprikával, konyhasóval, majd rádobjuk a csíkokra vágott paprikát és a paradicsomot.
  2. Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk a zöldborsót és további 10 percig pároljuk.
burgonya
  1. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a kockára vágott héjas burgonyát, megcsepegtetjük olajjal.
  2. Forró sütőben (200 fokon, légkeveréses sütőben: 180 fokon), időnként kevergetve ropogósra sütjük. Csak az utolsó pillanatokban sózzuk!

1 adag sertéskarajból készült brassói energia és tápanyag tartalma
energia: 581 kcal
fehérje: 35 g
zsír: 19 g
szénhidrát: 63 g
rost: 11 g


1 adag sertéskarajból készült brassói energia és tápanyag tartalma 150 g burgonyával
energia: 470 kcal
fehérje: 32 g
zsír: 17 g
szénhidrát: 44 g
rost: 8 g