Minden évszakban menő étel: télen ecetes céklasalátával vagy csemegeuborkával, nyár elején üde zöldsalátákkal, a nyár második felében pedig kovászos uborkával.
Alapból, ha a brassóira gondolunk, egy nehéz, zsíros ételre asszociálunk, pedig nem kell feltétlenül annak lennie. Készíthetjük soványabb húsrészekből (sertéscombból, karajból, szűzpecsenyéből vagy csirke-pulykamellből). Az étel jellegét úgyis a fűszerezés adja meg, amiből szelíden ugyan, de ki kell hogy emelkedjék a fokhagyma. Ha sütőpapíron héjas parázsburgonyát sütünk hozzá nemcsak a zsiradékkal, de a tepsipucolással is spórolhatunk!
Hozzávalók 4 személyre
- 400 g sertéscomb/ karaj
- 100 g zöldborsó
- 1-2 szem paradicsom
- 1 kisméretű zöldpaprika
- 1 teáskanál konyhasó
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 4 evőkanál étolaj
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 teáskanál konyhasó
- őrölt bors - ízlés szerint
burgonyához
- 1 kg apró szemű burgonya (parázsburgonya) energiaszegény, meghatározott szénhidrát tartalmú étrendben csökkentsük a burgonya adagját 150 g-ra.
- 2 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál konyhasó
- sütőpapír a sütéshez
ELŐKÉSZÍTÉS
- A húst megmossuk, konyhai törlőkendőre téve felitatjuk róla a nedvességet, szeletekre, majd csíkokra vágjuk.
- A pác hozzávalóit elkeverjük az étolajjal, majd bepácoljuk vele a húst -legalább pár órára, legjobb ha egy egész éjszakára. Ezzel a trükkel elérjük hogy a hús puha, az étel szaftos szaftos lesz anélkül, hogy különösen sok zsiradék vagy zsíros húsok felhasználásával készítettük volna.
- A burgonyát alaposan megmossuk, négybe vágjuk.
ELKÉSZÍTÉS
hús
- A bepácolt húst, zsírjára pirítunk, tűzről levéve ízesítjük fűszerpaprikával, konyhasóval, majd rádobjuk a csíkokra vágott paprikát és a paradicsomot.
- Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk a zöldborsót és további 10 percig pároljuk.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, belehelyezzük a kockára vágott héjas burgonyát, megcsepegtetjük olajjal.
- Forró sütőben (200 fokon, légkeveréses sütőben: 180 fokon), időnként kevergetve ropogósra sütjük. Csak az utolsó pillanatokban sózzuk!
1 adag sertéskarajból készült brassói energia és tápanyag tartalma
energia: 581 kcal
fehérje: 35 g
zsír: 19 g
szénhidrát: 63 g
rost: 11 g
1 adag sertéskarajból készült brassói energia és tápanyag tartalma 150 g burgonyával
energia: 470 kcal
fehérje: 32 g
zsír: 17 g
szénhidrát: 44 g
rost: 8 g