Zöldséges csirkemellcsíkok keleti köntösben + fehérjeszegény változatban


Hozzávalók 4 személyre
  • 400 g csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 1/8 fej lila káposzta
  • 1/8 fej kelkáposzta vagy kínai kel
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 db piros húsú paprika (Kápia, paradicsompaprika, Kaliforniai)
  • 4 evőkanál étolaj/ olívaolaj
  • 1 teáskanál konyhasó
  • 1 csapott kávéskanál római kömény
  • 1 csapott kávéskanál curry
  • 1 csapott kávéskanál kurkuma
  • 2 evőkanál szójaszósz 
  • 1 evőkanál balzsamecet
Előkészítés
  1. A csirkemellet megmossuk, megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. (Ha időnk engedi az olajjal és a fűszerekkel pácoljuk be egy éjszakára).
  2. A zöldségeket, megmossuk, megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, az újhagymát karikára, a többit vékony csíkokra. 
Elkészítés
  1. A vöröshagymával és az újhagyma fehér részével fehéredésig pirítjuk a húst. Ha nem pácoltuk be, ennél a lépésnél adjuk hozzá a fűszereket (só, római kömény, curry, kurkuma).
  2. Adjuk hozzá a zöldségeket (a póréhagyma zöldjét, kevés lila káposztát tegyünk félre az étel díszítéséhez). A húst puhára pároljuk, a zöldségek jó, ha roppanósak maradnak.
  3. Mielőtt levennénk a tűzről, hozzáadjuk a szójaszószt és a balzsamecetet. 
Köretként tojásos barna rizs/ bulgur, metélt vagy linguine tészta illik hozzá. 

1 normál adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 268 kcal
fehérje: 29 g
zsír: 10 g
szénhidrát: 15 g
rost: 7 g



Fehérjeszegény étrendben, fehérjeszegény változatban is elkészíthető. A zöldséges húsos raguk kitűnően leplezik az étel fehérjeszegénységét, ez ilyen típusú ételekben - kevésbé feltűnő ha fele/ harmad mennyiségű hús kerül. Lényeges, hogy a fehérjeszegény változatból maradjon el a szójaszósz a csirkemell körete is fehérjeszegény legyen: fehérjeszegény rizs vagy tészta.


1 fehérjeszegény adag energia- és tápanyagtartalma
(50 g csirkemellel, szójaszósz nélkül):
energia: 209 kcal
fehérje: 16 g
zsír: 9 g
szénhidrát: 14 g
rost: 7 g