A szárazhüvelyes növények családjának tagjai (lencsék, különböző fajtájú szárazbabok, csicseriborsó, sárgaborsó) különleges szénhidrátokat tartalmaznak, melyeket a vastagbélben lakó jó baktériumok (más néven probiotikumok) rövid szénláncú zsírsavakká bontanak. Ezek a rövid szénláncú zsírsavak nagyon fontosak számunkra, védenek minket a vastagbéldaganatoktól.
Ha mindez még nem lenne elég érv fogyasztásuk mellett, vegyük számításba, hogy a szárazhüvelyes növények szénhidráttartalma lassan felszívódó szénhidrátnak számít, így lassan, egyenletesen, emeli meg a vércukorszintünket. Emiatt cukorbetegeknek - szénhidrát mennyiségük beszámításával - kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk.
Fogyni vágyók étrendjébe is beleillenek, magas fehérje-, lassan felszívódó szénhidrát- és rosttartalmuk megfelelő folyadékfogyasztással együtt folyamatos teltségérzetet, "éhezésmentes fogyást" biztosít.
Azonban többen ódzkodunk a babfélék fogyasztásától, mondván puffasztanak. Ez valóban így van, éppen ezért egyes betegségek esetén (pl. hasnyálmirigy-gyulladás és gyulladásos bélbetegségek akut szakaszában, stb.) abszolút tiltottak ezek a növények.
A babfélék, szárazhüvelyesek emésztőrendszerünket megterhelő hatására nagyban rátesz a magyar konyha: füstölt, nehezen emészthető nyersanyagokkal (csülök, kolbász, szalonna) kombinálja őket. Hogy vezethetjük be/ vissza őket az étrendünkbe? Megoldást jelent, ha a más, szelídebb, kevésbé puffasztó és zsíros nyersanyagokkal kombináljuk (pl. sárgarépa), zsírszegény konyhatechnológiában készítjük (pl. főzzük) és kisebb adagokban fogyasztjuk őket, például babkrém formájában. Egy próbát megér!
Hozzávalók - kb. 6 adaghoz
- 1 db vörösbab konzerv/ 240 g készre főzött vörösbab (kb. 50 g szárazon mért szárazbabból)
- 2 evőkanál passzírozott paradicsom
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál balzsamecet
- 1 csapott kávéskanál só
- 1 csapott kávéskanál őrölt római kömény
- 1 csapott kávéskanál curry
- 1-2 csapott kávéskanál chilli - nem kötelező, de a csípős íz rajongóinak elmaradhatatlan
Elkészítés
- A hozzávalókat botmixerrel krémesre turmixoljuk. Jól zárható dobozba téve, hűtőben több napig is eláll.
1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 32 kcal
fehérje: 3 g
zsír: 0,2 g
szénhidrát: 5 g
rost: 2 g