Vörösbabkrém - ahogy szereted






A szárazhüvelyes növények családjának tagjai (lencsék, különböző fajtájú szárazbabok, csicseriborsó, sárgaborsó) különleges szénhidrátokat tartalmaznak, melyeket a vastagbélben lakó jó baktériumok (más néven probiotikumok) rövid szénláncú zsírsavakká bontanak. Ezek a rövid szénláncú zsírsavak nagyon fontosak számunkra, védenek minket a vastagbéldaganatoktól. 

Ha mindez még nem lenne elég érv fogyasztásuk mellett, vegyük számításba, hogy a szárazhüvelyes növények szénhidráttartalma lassan felszívódó szénhidrátnak számít, így lassan, egyenletesen, emeli meg a vércukorszintünket. Emiatt cukorbetegeknek - szénhidrát mennyiségük beszámításával -  kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk. 


Fogyni vágyók étrendjébe is beleillenek, magas fehérje-, lassan felszívódó szénhidrát- és rosttartalmuk megfelelő folyadékfogyasztással együtt folyamatos teltségérzetet, "éhezésmentes fogyást" biztosít.


Azonban többen ódzkodunk a babfélék fogyasztásától, mondván puffasztanak. Ez valóban így van, éppen ezért egyes betegségek esetén (pl. hasnyálmirigy-gyulladás és gyulladásos bélbetegségek akut szakaszában, stb.) abszolút tiltottak ezek a növények. 

A babfélék, szárazhüvelyesek emésztőrendszerünket megterhelő hatására nagyban rátesz a magyar konyha: füstölt, nehezen emészthető nyersanyagokkal (csülök, kolbász, szalonna) kombinálja őket. Hogy vezethetjük be/ vissza őket az étrendünkbe? Megoldást jelent, ha a más, szelídebb, kevésbé puffasztó és zsíros nyersanyagokkal kombináljuk (pl. sárgarépa), zsírszegény konyhatechnológiában készítjük (pl. főzzük) és kisebb adagokban fogyasztjuk őket, például babkrém formájában. Egy próbát megér!


Hozzávalók - kb. 6 adaghoz
  • 1 db vörösbab konzerv/ 240 g készre főzött vörösbab (kb. 50 g szárazon mért szárazbabból)
  • 2 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 csapott kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 csapott kávéskanál curry
  • 1-2 csapott kávéskanál chilli - nem kötelező, de a csípős íz rajongóinak elmaradhatatlan
Elkészítés 
  1. A hozzávalókat botmixerrel krémesre turmixoljuk. Jól zárható dobozba téve, hűtőben több napig is eláll.


1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 32 kcal
fehérje: 3 g
zsír: 0,2 g
szénhidrát: 5 g
rost: 2 g