Nemcsak megenni, de elkészíteni is élmény ezt a különleges, rózsaszínű salátát. A sült cékla illata pedig mindenképp ismétlést követel, kiváltképp hideg őszi-téli estéken.
A saláta színétől a férfiak se rettenjenek meg, nyugodtan kompenzálják a nőies színvilágot, karakteresebb ízekkel: ha szeretik több tormával, snidlinggel.
És miért is a cékla? Értékes tápanyag-összetétele (vas, betain, stb.) miatt fogyasztása előnyös vérszegénységben. Igen erős antioxidáns hatása miatt a daganatos betegségek megelőzésében, kiegészítő kezelésében jut szerephez. Májvédő hatását jelenleg állatkísérletek igazolják.
Hozzávalók 4 személyre
4 közepes céklagumó
2 nagy alma
2 zellerszár vagy 1/4 közepes méretű zellergumó
1/2 citrom leve
1 nagy csokor metélőhagyma/ újhagyma a díszítéshez tormás öntethez
400 ml kefir/ natúr joghurt
2 evőkanál light majonéz
2 evőkanál ecetes torma (aki nem szereti/ gyerekeknek elhagyható)
1 csapott kávéskanál tengeri só
1/2 citrom leve
4 közepes céklagumó
2 nagy alma
2 zellerszár vagy 1/4 közepes méretű zellergumó
1/2 citrom leve
1 nagy csokor metélőhagyma/ újhagyma a díszítéshez tormás öntethez
400 ml kefir/ natúr joghurt
2 evőkanál light majonéz
2 evőkanál ecetes torma (aki nem szereti/ gyerekeknek elhagyható)
1 csapott kávéskanál tengeri só
1/2 citrom leve
tejfehérje-mentes változat
kefir/joghurt helyett rizs/zabkrém
+ ügyeljünk rá, hogy tejfehérje-mentes majonézzel készítsük
kefir/joghurt helyett rizs/zabkrém
+ ügyeljünk rá, hogy tejfehérje-mentes majonézzel készítsük
Előkészítés
A zöldségeket és a gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk.
A céklagumókat alufóliába csomagoljuk, forró sütőben puhára sütjük (ha nagyméretű céklánk van érdemes több darabba vágni, és úgy csomagolni, hamarabb megsül).
Az almát (ha zellerszár helyett zellergumót használunk azt is) meghámozzuk, apró kockára vágjuk a lecsepegtetjük citromlével.
A megsült céklát vékony hasábokra vagy kockára vágjuk.
Elkészítés
Az öntet hozzávalóit egy külön tálban simára keverjük.
A saláta többi hozzávalóit egy nagy salátás tálba helyezzük, összekeverjük az öntettel.
Fogyasztás előtt apróra vágott metélőhagymával vagy újhagymával, zellerszárral díszítjük.
Ehetjük frissen, de hűtőben is tárolhatjuk, az ízeknek mindenképp jót tesz, ha összeérnek.
1 normál adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 180 kcal
fehérje: 7 g
zsír: 5 g
szénhidrát: 25 g
rost: 11 g
1 tejfehérjementes, egyen fehérjeszegény adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 210 kcal
fehérje: 4 g
zsír: 9 g
szénhidrát: 26 g
rost: 11 g
A zöldségeket és a gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk.
A céklagumókat alufóliába csomagoljuk, forró sütőben puhára sütjük (ha nagyméretű céklánk van érdemes több darabba vágni, és úgy csomagolni, hamarabb megsül).
Az almát (ha zellerszár helyett zellergumót használunk azt is) meghámozzuk, apró kockára vágjuk a lecsepegtetjük citromlével.
A megsült céklát vékony hasábokra vagy kockára vágjuk.
Elkészítés
Az öntet hozzávalóit egy külön tálban simára keverjük.
A saláta többi hozzávalóit egy nagy salátás tálba helyezzük, összekeverjük az öntettel.
Fogyasztás előtt apróra vágott metélőhagymával vagy újhagymával, zellerszárral díszítjük.
Ehetjük frissen, de hűtőben is tárolhatjuk, az ízeknek mindenképp jót tesz, ha összeérnek.
1 normál adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 180 kcal
fehérje: 7 g
zsír: 5 g
szénhidrát: 25 g
rost: 11 g
1 tejfehérjementes, egyen fehérjeszegény adag energia- és tápanyagtartalma:
energia: 210 kcal
fehérje: 4 g
zsír: 9 g
szénhidrát: 26 g
rost: 11 g