Lasagne paradicsommártással körítve (fehérjeszegény változatban is)




Személyes kedvencem az olasz konyha, azt hiszem, nem vagyok vele egyedül. Tapasztalatom szerint a gyerekek népszerűségi listáit is vezetik az olasz fogások. Közülük is a darált húsos, zöldséges ételek (lasagne vagy bolognai spagetti) előnyben részesítendők. Utóbbiak optimális arányban tartalmazzák: a tésztát-húst-zöldséget. A darált húsos olasz fogások, táplálkozás-élettanilag is hasznosak a gyerekeknek. Ilyen formájában sokkal szívesebben és nagyobb eséllyel fogyasztják el a nekik szánt húsadagot, amivel jól hasznosuló fehérje és vas forráshoz juttatjuk fejlődésben lévő szervezetüket.

Aki fehérjeszegény étrendet folytat, annak is kapóra jönnek a darált húsos ételek, ezekben a hús egy része - szinte észrevétlenül - válható ki zöldségekkel. 

Amire figyeljünk: durum lisztből készült száraztésztából és sovány húsfajtából (például csirkemellből) készítsük. Az étel elegendő fehérjét, zöldséget és tésztát tartalmaz ahhoz, hogy jóllakjunk vele, felesleges zsíros húsokkal fokozni energiatartalmát.


HOZZÁVALÓK (fehérjeszegény változat)
  • 250 g durum lisztből készült lasagne száraztészta


darált húsos részhez
  • 400 g darált csirkemell (200 g csirkemell)
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes méretű sárgarépa (4 sárgarépa)
  • 2 közepes méretű fehérrépa (4 fehérrépa)
  • 2 csapott teáskanál konyhasó 

paradicsommártáshoz
  • 500 ml passzírozott paradicsom (házilag eltett vagy készen vásárolt)
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregáno
  • 1 teáskanál fokhagyma
  • 1 csapott teáskanál konyhasó

tejmártáshoz
  • 400 ml 1,5%.os tej (tejmentes változatban és fehérjeszegény változatban édesítetlen mandulatej)
  • 4 csapott evőkanál étkezési keményítő


40 g Trappista sajt a lasagne tetejére (fehérjeszegény étrendben elhagyandó)


ELŐKÉSZÍTÉS
  1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. 
  2. A répákat lereszeljük, vagy aprítógép segítségével felaprítjuk.
  3. A sajtot lereszeljük.

ELKÉSZÍTÉS

Darált húsos rész
Az apróra vágott vöröshagymát az étolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált csirkemellet, fehéredésig pirítjuk, majd az aprított sárgarépával és fehérrépával további 10 percig pároljuk.

Paradicsommártás
A passzírozott paradicsomot fűszerezzük, 10 percig főzzük. A paradicsommártás harmadát félretesszük a tálaláshoz, a további kétharmadot összekeverjük a darált hússal.

Tejmártás
Az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük pár evőkanálnyi hideg tejjel, a többi tejet forrásig melegítjük. Amikor forrni kezd hozzáöntjük a tejjel elkevert keményítőt.

Összeállítás

Egy nagy jénait kikenünk margarinnal/ vajjal és az alábbiak szerint rétegezzük:
  1. Tészta
  2. Tejmártás
  3. Paradicsommártásos darált hús - ezeket ismételjük
  4. Az utolsó rétegre reszelt sajtot teszünk



180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percen keresztül sütjük. Felmelegített paradicsommártással körítve tálaljuk



1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 544 kcal 
fehérje: 41 g
zsír: 16 g
szénhidrát: 56 g
rost: 5 g

1 adag fehérjeszegény:
energia: 443 kcal 
fehérje: 24 g
zsír: 12 g
szénhidrát: 55 g
rost: 10 g