Személyes kedvencem az olasz konyha, azt hiszem, nem vagyok vele egyedül. Tapasztalatom szerint a gyerekek népszerűségi listáit is vezetik az olasz fogások. Közülük is a darált húsos, zöldséges ételek (lasagne vagy bolognai spagetti) előnyben részesítendők. Utóbbiak optimális arányban tartalmazzák: a tésztát-húst-zöldséget. A darált húsos olasz fogások, táplálkozás-élettanilag is hasznosak a gyerekeknek. Ilyen formájában sokkal szívesebben és nagyobb eséllyel fogyasztják el a nekik szánt húsadagot, amivel jól hasznosuló fehérje és vas forráshoz juttatjuk fejlődésben lévő szervezetüket.
Aki fehérjeszegény étrendet folytat, annak is kapóra jönnek a darált húsos ételek, ezekben a hús egy része - szinte észrevétlenül - válható ki zöldségekkel.
Amire figyeljünk: durum lisztből készült száraztésztából és sovány húsfajtából (például csirkemellből) készítsük. Az étel elegendő fehérjét, zöldséget és tésztát tartalmaz ahhoz, hogy jóllakjunk vele, felesleges zsíros húsokkal fokozni energiatartalmát.
HOZZÁVALÓK (fehérjeszegény változat)
- 250 g durum lisztből készült lasagne száraztészta
darált húsos részhez
- 400 g darált csirkemell (200 g csirkemell)
- 4 evőkanál étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 közepes méretű sárgarépa (4 sárgarépa)
- 2 közepes méretű fehérrépa (4 fehérrépa)
- 2 csapott teáskanál konyhasó
paradicsommártáshoz
- 500 ml passzírozott paradicsom (házilag eltett vagy készen vásárolt)
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregáno
- 1 teáskanál fokhagyma
- 1 csapott teáskanál konyhasó
tejmártáshoz
- 400 ml 1,5%.os tej (tejmentes változatban és fehérjeszegény változatban édesítetlen mandulatej)
- 4 csapott evőkanál étkezési keményítő
40 g Trappista sajt a lasagne tetejére (fehérjeszegény étrendben elhagyandó)
ELŐKÉSZÍTÉS
- A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk.
- A répákat lereszeljük, vagy aprítógép segítségével felaprítjuk.
- A sajtot lereszeljük.
ELKÉSZÍTÉS
Darált húsos rész
Az apróra vágott vöröshagymát
az étolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált csirkemellet, fehéredésig
pirítjuk, majd az aprított sárgarépával és fehérrépával további 10 percig
pároljuk.
Paradicsommártás
A passzírozott paradicsomot
fűszerezzük, 10 percig főzzük. A paradicsommártás harmadát félretesszük a tálaláshoz, a további kétharmadot összekeverjük a darált hússal.
Tejmártás
Az étkezési keményítőt
csomómentesre keverjük pár evőkanálnyi hideg tejjel, a többi tejet forrásig
melegítjük. Amikor forrni kezd hozzáöntjük a tejjel elkevert keményítőt.
Összeállítás
Egy nagy jénait kikenünk
margarinnal/ vajjal és az alábbiak szerint rétegezzük:
- Tészta
- Tejmártás
- Paradicsommártásos darált hús - ezeket ismételjük
- Az utolsó rétegre reszelt sajtot teszünk
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percen keresztül sütjük. Felmelegített paradicsommártással körítve tálaljuk
1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 544 kcal
fehérje: 41 g
zsír: 16 g
szénhidrát: 56 g
rost: 5 g
1 adag fehérjeszegény:
energia: 443 kcal
fehérje: 24 g
zsír: 12 g
szénhidrát: 55 g
rost: 10 g