Purgatóriumban sült tojás




Mint az olasz konyha nagy rajongója először én is a pizzával, spagettivel és a lasagneval kezdtem. De egyáltalán nem furcsa az itáliai ízvilágot (fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, paradicsom) kapcsolatba hozni a tojással, sőt kihagyhatatlan élmény! Bátrabbaknak a csípős ízek társítását is ajánlom - talán innen kapta az étel a nevét, más magyarázat szerint a színéről.

Hagyományosan reggeliétel, pirítóssal vagy friss kenyérrel mártogatva fogyasszuk! Némi zöldsalátával kiegészítve teljesértékű vacsora is lehet belőle, időhiányos napokon gyors meleg ebédként is megjárja.

Hozzávalók - 2 személyes adaghoz
4 egész tojás
1 kis csokor újhagyma
100 g passzírozott paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
néhány bazsalikomlevél vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
(csipetnyi chilipehely)
csipetnyi konyhasó

Elkészítés
Az újhagymát apóra vágjuk, megfuttatjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsomszószt és a fűszereket. 15 percig pároljuk.
Egyenként, óvatosan beleütjük a paradicsomszószba a tojásokat.

Ötletek
étrendünktől függően dúsíthatjuk reszelt sajttal, sonkával
paradicsomszezonban passzírozott paradicsom helyett friss paradicsommal is készíthetjük, ehhez a paradicsom héját távolítsuk el, miután átforgattuk a fokhagymás olajon
medvehagymával is érdemes kipróbálni

1 normál adag energia és tápanyagtartalma
energia: 204 kcal
fehérje: 13 g
zsír: 13 g
szénhidrát: 8 g
rost: 1 g