Jellegzetes, sokféleképp elkészíthető erdélyi leves könnyed változatban. Megéri nagy adagban készíteni, nagy igazság: a káposzta újramelegítve mégfinomabb!
Hozzávalók 4 személyre
100 g savanyúkáposzta - lé nélkül
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb méretű zellergumó
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál napraforgó/ olívaolaj
5-6 db babérlevél
10 db borókabogyó
1 teáskanál szárított tárkony
1-2 teáskanál fűszerpaprika
80 ml tejföl/ rizskrém – tejfehérjementes változatban
1 mokkáskanál konyhasó/ a savanyúkáposzta leve
csibegombóc
200 g darált csirkemell
20 g sovány füstölt sonka, darálva
20 g - szárazon mért - előgőzölt barna rizs
1-2 fej zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál konyhasó
Elkészítés
A vöröshagymát az olívaolajjal együtt krémesre turmixoljuk.
A vöröshagymás alapon átpirítjuk a savanyúkáposztát és a zöldségeket, ízesítjük
babérlevéllel, borókabogyóval, tárkonnyal és konyhasóval. Tűzről levéve hozzáadjuk a
fűszerpaprikát. Felöntjük körülbelül 1 liternyi vízzel. A leves felöntéséhez –
ízlést szerint - részben használhatjuk a savanyúkáposzta levét is, ebben az
esetben nem szükséges a levest sózni! Mialatt a zöldségek főnek, elkészítjük
a húsgombócokat – a hozzávalókból vizes kézzel gombócokat formázunk, majd óvatosan
a forró leveshez adjuk, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A rizskrémet vagy a tejfölt
néhány evőkanálnyi leveslével simára keverjük, lassan hozzácsorgatjuk a
leveshez, szelíd tűz mellett forrásig melegítjük, forrni már nem hagyjuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma – 12%-os tejföllel
energia: 238
kcal
szénhidrát: 13
g
rost: 4 g
zsír: 12 g
fehérje: 17
g
1 adag energia- és tápanyagtartalma - rizskrémmel
energia: 229
kcal
szénhidrát: 14
g
rost: 4 g
zsír: 11 g
fehérje: 16
g