Birsalmás máktorta - hozzáadott cukormentes, tejfehérje és normál változatban






Mondhatnám úgy is, hogy a birsalma és a mák szerelme egy őszi-téli desszertben. Ami igazán különleges ízélményt ad ennek a tortának és remekül passzol a mákhoz az a birsalma és annak pikánssága. Ha nincs birsalmánk helyettesíthetjük almával is, de megéri szert tenni rá!

Hozzávalók (12 szelethez)

kekszes tésztaalap
300 g cukormentes rostdús keksz (a hozzáadott cukormentes változatban)/ normál változatban zabkekesz
120 g margarin/ margarin

töltelék
150 g darált mák
2 db közepes birsalma megtisztítva (300 g), lereszelve/ aprítógéppel aprítva
1 db közepes alma megtisztítva (200 g), lereszelve/ aprítógéppel aprítva
5 evőkanál (50 g) eritriol / normál változatban 50 g cukor vagy méz
100 ml mandulatej/ tej
1 bio/ fogyasztásra alkalmas citrom héja reszelve

díszítéshez
5 evőkanál (50 g) energiamentes édesítőszerrel ízesített savanykás lekvár (pl.: som, áfonya, csipkebogyó, málna)/ normál változatban 50 g lekvár
2 evőkanál (20 g) zabpehely

Elkészítés
A kekszeket botmixer vagy aprítógép segítségével finomra őröljük a margarinnal együtt, majd a masszát kézzel átgyúrjuk. Sütőpapírral bélelt 24-26 cm átmérőjű tortaformába aljába egyenletesen „belenyomkodjuk”. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Mialatt a kekszes alap sül, összeállítjuk a torta töltelékét. A töltelék hozzávalóit egy lábasban összekeverjük, szelíd tűz mellett, időnként kevergetve felmelegítjük. A kekszes alapot 10 perc sütési idő után kivesszük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a birsalmás-mákos masszát. Ezután megkenjük a lekvárral és meghintjük a zabpehellyel. 160 fokon további 20 percig sütjük. Hidegen és langyosan egyaránt finom, de gondolva  a nehéz napokra fagyasztva is tárolható.

1 szelet cukor hozzáadása nélkül készült torta energia- és tápanyagtartalma
energia: 254 kcal
szénhidrát: 21 g
rost: 6 g
zsír: 16 g
fehérje: 5 g

1 szelet energia- és tápanyagtartalma
energia: 288 kcal
szénhidrát: 29 g
rost: 4 g
zsír: 16 g
fehérje: 5 g

Tejfehérje-mentes változatban: tejfehérje-mentes kekszet, margarint és mandulatejet használjunk.