Fogasfilé ropogós bundában, sült céklasalátával - gluténmentes, tejfehérjementes





"A halak királya, a királyok hala" - mondjuk minden elfogultság nélkül ;-) mi Balatonpartiak.
Vagyok olyan szerencsés helyzetben, hogy a halat frissen, megtisztítva, kifilézve :-) a nagy okótberi fogások idején kaptam és még akkor megsütöttem.
 A saláta alapanyaga őszi-téli hangulatú, így aztán az étel méltó egy karácsonyi fogas-fogáshoz.

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adagra vonatkoznak]
fogas
480-500 g [120 g] fogasfilé vagy más halfilé
4 evőkanál [10 g] kukoricaliszt
8 evőkanál [20 g] összetört kukoricapehely
1 db [¼ db] tojás
2 evőkanál [1 teáskanál] tej/ cukormentes mandulaital
1 teáskanál só
olíva/ napraforgóolaj a sütéshez
céklasaláta
4 db [50 g] kis méretű céklagumó
1 db [20 g] kisméretű zellergumó
1 db kisméretű [30 g] alma
2 szál újhagyma
salátaöntet
200 ml [50 ml] natúr joghurt – egyéni érzékenységtől függően laktózmentes
2 evőkanál [1 teáskanál] mustár
2 evőkanál [1 teáskanál] light majonéz
mokkáskanálnyi só
½ citrom leve

Elkészítés
A salátát elkészíthetjük akár egy nappal korábban is, hogy az ízek összeérjenek. A céklát alaposan megmossuk, héjával együtt megsütjük – ha nagyobb méretű céklánk van a sütési idő rövidítése érdekében vágjuk félbe, negyedbe a gumókat. A puhára sült céklát meghámozzuk, majd a zellerrel és az almával együtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, az újhagymát pedig vékony karikákra – a zöldjét félretesszük a díszítéshez. Az öntet hozzávalóit simára keverjük majd a salátával összekeverve tálaljuk.
A fogasfilét lesózzuk. A kukoricapelyhet konyhai aprítógépen durvára őröljük (ha nincs aprítónk, tegyük egy zacskóba, sodrófával vagy más konyhai eszközzel ütögetve törjük össze). A tojást felverjük a tejjel. Az halszeleteket bepanírozzuk: beleforgatjuk a kukoricalisztbe, a tejjel elkevert tojásba és a kukoricapehelybe. 180 fokra elsütőben sütőpapírra téve, és kevés olajjal megpermetezve sütés közben egyszer átforgatva ropogósra sütjük.

Változatok

  • gluténmentes változatban ügyeljünk az alapanyagok allergénmentességére (pl.: kukoricaliszt, kukoricapehely)
  • panírozáskor a kukoricapehelybe tehetünk apróra vágott metélőhagymát vagy durvára vágott mandulát, szezámmagot
  • tejfehérjementes változatban tej helyett ízesítetlen növényi tejalernatívát, a joghurt kiváltására pedig rizs- vagy zab alapú krémet használjunk
  • panírozáskor a kukoricapehelybe tegyünk apróra vágott metélőhagymát vagy durvára vágott mandulát
  • köretként kínálhatunk hozzá párolt rizst
  • igény szerint az étel szénhidrát és kalóriatartalma növelhető, ha a salátába adagonként 100 g burgonyát teszünk

1 adag sütőpapíron sült fogasfilé + saláta energia- és tápanyagtartalma

energia: 296 kcal
szénhidrát: 18 g
rost: 5 g
zsír: 11 g
fehérje: 28 g

1 adag sütőpapíron sült fogasfilé + saláta + 2 evőkanál párolt rizs energia- és tápanyagtartalma
energia: 385 kcal
szénhidrát: 34 g
rost: 5 g
zsír: 13 g
fehérje: 30 g

1 adag sütőpapíron sült fogasfilé + saláta burgonyával + 2 evőkanál párolt rizs energia- és tápanyagtartalma
energia: 472 kcal
szénhidrát: 52 g
rost: 8 g
zsír: 13 g
fehérje: 32 g