Csokis-banános zabkása cukor, méz és édesítőszer nélkül





Sokan vagyunk úgy, hogy szeretnénk megspórolni, a cukorral, mézzel való édesítést. Az okok különfélék: cukorbetegség, pluszkilók vagy csak vigyázni szeretnék a súlyunkra, fogaink épségére. Ez a recept kimondottan azoknak szó, akik szeretik az édes ízeket, de idegenkednek valamiért az édesítőszerek (túlzott) használatától. Akadnak olyanok, akik kiérzik utóízüket, vagy az arra érzékenyeknél „– ol” végű, édesítőszerek puffadást, hasmenést okozhatnak. 
Itt azért meg kell jegyezni, hogy az édesítőszereket az élelmiszeripari hatóságok folyamatosan vizsgálják, és fogyasztásuk a megengedett napi beviteli érték (ADI = Acceptable Daily Intake) határai között biztonságosnak tartják. 
Következzék egy olyan édesség, amibe se cukor, se méz, se semmilyen mesterséges édesítőszer nem kerültt. Csodák - ebben az esetben - nincsenek, a kása édességét a visszafogottan használt banán adja!

Hozzávalók 4 adaghoz
[a szögletes zárójelben lévő számok az 1 adagos mennyiséget jelölik]

320 ml [80 ml] édesítés nélküli mandulatej
6 púpos evőkanál [3 púpos teáskanál = 15 g] zabpehely
2 evőkanál [1 teáskanál = 5 g] natúr kakaópor
2 kisebb méretű banán [50 g] 
20 g mandula [5 g] mandula vagy más dióféle durvára vágva

Elkészítés
A banánt, a kakaóport és a mandulatejet botmixerrel vagy turmixszal összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a zabpelyhet. Hűtőben néhány óra hosszat dermesztjük. Durvára vágott mandulával díszítjük. Éterendünktől függően tovább gazdagítható gyümölcsökkel, búzacsirával.

1 adag energia- és tápanyagartalma
energia: 171 kcal
szénhidrát: 24 g
rost: 4 g
zsír: 5 g
fehérje: 6 g


x