Sokan vagyunk úgy, hogy
szeretnénk megspórolni, a cukorral, mézzel való édesítést. Az okok különfélék:
cukorbetegség, pluszkilók vagy csak vigyázni szeretnék a súlyunkra, fogaink
épségére. Ez a recept kimondottan azoknak szó, akik szeretik az édes ízeket, de
idegenkednek valamiért az édesítőszerek (túlzott) használatától. Akadnak olyanok, akik kiérzik utóízüket, vagy az arra érzékenyeknél „– ol” végű, édesítőszerek puffadást, hasmenést okozhatnak.
Itt azért meg
kell jegyezni, hogy az édesítőszereket az élelmiszeripari hatóságok folyamatosan
vizsgálják, és fogyasztásuk a megengedett napi beviteli érték (ADI = Acceptable Daily Intake) határai között biztonságosnak tartják.
Következzék egy olyan édesség, amibe se
cukor, se méz, se semmilyen mesterséges édesítőszer nem kerültt. Csodák - ebben
az esetben - nincsenek, a kása édességét a visszafogottan használt banán adja!
Hozzávalók 4 adaghoz
[a szögletes zárójelben lévő számok az 1 adagos mennyiséget jelölik]
320 ml [80 ml] édesítés nélküli mandulatej
6 púpos evőkanál [3 púpos teáskanál = 15 g] zabpehely
2 evőkanál [1 teáskanál = 5 g] natúr kakaópor
2 kisebb méretű banán [50 g]
20 g mandula [5 g] mandula vagy más dióféle durvára
vágva
Elkészítés
A banánt, a kakaóport és a mandulatejet botmixerrel
vagy turmixszal összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a zabpelyhet. Hűtőben néhány
óra hosszat dermesztjük. Durvára vágott mandulával díszítjük. Éterendünktől
függően tovább gazdagítható gyümölcsökkel, búzacsirával.
1 adag energia- és tápanyagartalma
energia: 171 kcal
szénhidrát: 24 g
rost: 4 g
zsír: 5 g
fehérje: 6 g
x