„Nem hagyom meg, ami marad!”
Maradékfelhasználó, anyukakímélő, étel. Hiába spenót - ilyen formában – toplistás. Készíthetjük a recept szerint vagy fél adagnyi maradék parajfőzeléket felhasználva egy adag tésztához.
Hozzávalók 4 személyre
[a
szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
400 g [100 g] tisztított, friss vagy mirelit spenót
2 evőkanál [2 teáskanál] étkezési keményítő
200 ml [50 ml teáskanál] tej/ natúr mandulatej evőkanál alacsony FODMAP étrendben laktózmentes tej mandulatej, zabtej
2 evőkanál [2 teáskanál] olívaolaj
1 nagy csokor medvehagyma – szezonon kívül ízlés szerint 2-4 gerezd zúzott
fokhagyma
1 kávéskanál só
320 g [80 g] durum tészta pl. maccheroni, buccatini, csőtészta - energiaszegény/
meghatározott szénhidráttartalmú étrendben: 200 g [50 g] - alacsony FODMAP étrendben egyéni toleranciától függően - amennyiben a glutén tartalmú gabonaféléket rosszul toleráljuk, rizs vagy kölestésztával készítsük
60 g [15 g] (light) mozzarella - alacsony FODMAP étrendben laktózmentes
40 g [10 g] parmezán
8-10 db koktélparadicsom
Elkészítés
A spenótot az olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, apróra vágott medvehagymával. A mandulaitalból/ laktózmentes tejből a szószhoz félreteszünk néhány evőkanálnyit a többit a spenóthoz adjuk. Az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, váltogatva hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi tejet és néhány evőkanálnyit a spenótból, majd a maradék tejet is, végül a spenóthoz csurgatjuk, pár percig szelíd tűz mellett főzzük. A tésztát előírás szerint megfőzzük, összekeverjük a parajos szósszal, reszelt sajttal meghintve, paradicsommal, medvehagymával díszítve tálaljuk.
Elkészítés
A spenótot az olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, apróra vágott medvehagymával. A mandulaitalból/ laktózmentes tejből a szószhoz félreteszünk néhány evőkanálnyit a többit a spenóthoz adjuk. Az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, váltogatva hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi tejet és néhány evőkanálnyit a spenótból, majd a maradék tejet is, végül a spenóthoz csurgatjuk, pár percig szelíd tűz mellett főzzük. A tésztát előírás szerint megfőzzük, összekeverjük a parajos szósszal, reszelt sajttal meghintve, paradicsommal, medvehagymával díszítve tálaljuk.
1 normál adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 480 kcal
szénhidrát: 67 g
rost: 5 g
zsír: 15 g
fehérje: 20 g
1 adag mandulatejjel 50 g tésztával és light mozzarellával készült tészta energia- és tápanyagtartalma
energia: 343 kcal
szénhidrát: 43 g
rost: 5 g
zsír: 12 g
fehérje: 15 g
energia: 480 kcal
szénhidrát: 67 g
rost: 5 g
zsír: 15 g
fehérje: 20 g
1 adag mandulatejjel 50 g tésztával és light mozzarellával készült tészta energia- és tápanyagtartalma
energia: 343 kcal
szénhidrát: 43 g
rost: 5 g
zsír: 12 g
fehérje: 15 g