A legtöbb diétázó vagy egészségtudatosan táplálkozó életében eljön az az idő, amikor elege lesz a tízóraira, uzsonnára fogyasztott korpás kekszből. Felmerül tehát a kérdés, mit együnk helyette? Saját statisztikám szerint, a cukorbeteg tízóraizók, uzsonnázók előszeretettel fogyasztanak pogácsát – nem romlik meg, szállítható, könnyen adagolható és nem utolsó sorban munka közben, jöttünkben-mentünkben is elfogyasztható. Ezért arra gondoltam, bemutatok egy sokféle étrendbe beilleszthető egyszerűen elkészíthető pogácsát.
Hozzávalók 1 tepsihez (30 db)
- 300 g finomliszt
- 100 g durumliszt
- 100 g hajdinaliszt
- 3 kávéskanál konyhasó
- 75 g vaj/ margarin
- 100 ml olívaolaj
- 2 db L-es méretű tojás
- 1 dl tej, tejfehérjementes változatban: natúr növényi tejalternatíva (pl.: mandulatej, zabtej)
- ½ kg liszt mennyiségéhez való élesztő (1 csomag porélesztő vagy ½ db friss élesztő)
- 1 kávéskanál cukor az élesztő felfuttatásához
- 1 csokor medvehagyma (tisztítva, kb. 100 g)
- 1 kisméretű tojás a pogácsák lekenéséhez
- magvak a pogácsa megszórásához pl.: len-, szezám-, napraforgómag
- sütőpapír
Elkészítés
A medvehagymát apróra
vágjuk. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk – kétszeres
mennyiségűre kell nőnie. A háromféle lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk
benne a vajat/ margarint. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejben felfuttatott
élesztőt, az olívaolajat és a medvehagymát, összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán 2-2.5 cm
vastagra nyújtjuk kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A
kiszaggatott pogácsákat sütőlapra helyezzük, 10 percig kelesztjük, eközben megkenjük
tojással, megszórjuk a magvakkal. Előmelegített, 200 fokos (légkeveréses 180
fokos) sütőben készre sütjük.
Ha van kenyérsütőnk a pogácsa összeállítását, dagasztását,
kelesztését abban is elvégezhetjük, ezzel tovább egyszerűsíthető az elkészítés.
Változatok
- Medvehagyma híján újhagyma zöldjével, metélőhagymával is elkészíthető.
- Hajdinaliszt helyett más teljesőrlésű lisztet is használhatunk.
- Tejfehérjementes változatban figyeljük az alapanyagok (margarin, növényi tejalternatíva) allergénmenteségére
1 darab energia-
és tápanyagtartalma
energia: 125
kcal
szénhidrát: 13
g
rost: 1 g
zsír: 7 g
fehérje: 3 g