Almás máktorta




Hozzávalók - 16 szeletes tortához

száraz összetevők
300 g darált mák
100 g teljesőrlésű vagy finom liszt/ gluténmentes változatban étkezési keményítő
150 g cukor/ eritrtiol
1 teáskanál sütőpor
tojáshab
6 tojássárgája
csipetnyi só
folyékony összetevők
150 g vaj/ növényi margarin -tejfehérjementes változatban
6 tojássárgája
1 bio citrom héja, lereszelve
+ 300 g reszelt alma

160 g szilvalekvár, cukormentes

Elkészítés
Három tálat készítsünk elő az összeteállításhoz, legyen egy a száraz összetevőknek, a tojáshabnak és a folyékony összetevőknek. A száraz összetevőket kanállal összekeverjük. A tojásfehérjékből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk. A folyékony összetevőket habverővel kikeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt almát. A száraz összetevőket elkeverjük a folyékonyakkal, majd a tojáshabbal lazítjuk. Az elkészült masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Körülbelül fél óra után vegyük alább a hőfokot 140 fokra, ha túlságosan pirulna a torta teteje fedjük le sütőpapírral. A kihűlt tortát félbe vágjuk megtöltjük szilvalekvárral. Langyosan, behűtve egyaránt finom, a fagyasztást is jól tűri! Friss gyümölcsökkel: szilvával, fügével, almával, kínáljuk.

Változatok 
A formába helyezett massza tetejét gazdagíthatjuk szilvalekvárral meghinthetjük zabpehellyel, gyümölcsökkel, pl.:szeltelt fügével, almával.

1 normál szelet energia- és tápanyagtartalma - gyümölcsök nélkül
energia: 262 kcal
szénhidrát: 26 g
rost: 2 g
fehérje: 5 g
zsír: 14 g

1 db eritritollal, teljesőrlésű liszttel, margarinnal készült tortaszelet energia- és tápanyagtartalma gyümölcsök nélkül
energia: 204 kcal
szénhidrát: 15 g
rost: 3 g
fehérje: 5 g
zsír: 13 g