Csalános penne csirkemell filével





Talán sosem vártuk még ennyire a szirmait bontó természet első ehető növényeit: a medvehagymát, a metélőhagymát,  elsőre biztos nem jut eszünkbe, de mellettük a zsenge csalán is családi kedvenccé válhat. Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik a csalánlevest, csalánfőzeléket, aki még nem próbálta, tegye meg, nagyon hasonlít a spenóthoz, az elkészítési módja is megegyezik vele. De gondolva a kezdő csalánfogyasztókra, a gyermekekre és a férfiakra egy mindenki számára szerethető csalános receptet kreáltam: csalános tészta zöldborsóval és csirkemellel. A tészta alakja opcionális (lehet „angyalszárny”, spagetti) de a feltéteket is variálhatjuk (lágy tojás, reszelt sajt stb.) Mindössze pár hét van a kipróbálásra, csakis zsenge csalánból finom!

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
200 g [50 g] zsenge csalánlevél – kesztyűben gyűjtsük és tisztítsuk
200 g [50 g] zsenge zöldborsó – lehet mirelit is
1 csokor 100 g [25 g] újhagyma/
320 g [80 g] penne tészta - meghatározott szénhidráttartalmú, energiaszegény étrendben: 200 g [50 g]
200 g [50 g] füstölt csirkemell filé – készen vásárolt vagy sült csirkemell
2 evőkanál [2 teáskanál] étkezési keményítő
160 ml [40 ml] tej 1,5% / tejfehérjementes változatban növényi tejital (pl. natúr mandulaital, zabital)
80 ml [20 ml] főzőtejszín, 10 % vagy tejfehérjementes változatban rizskrém
2 evőkanál [2 teáskanál] olívaolaj
1 nagy csokor medvehagyma – szezonon kívül ízlés szerint 2-4 gerezd zúzott fokhagyma
1 kávéskanál só
bors, friss kakukkfű – ízlés szerint

Elkészítés
A megtisztított csalánt, a vékony karikára vágott újhagymával olívaolajon megpároljuk, ízesítjük sóval, apróra vágott medvehagymával vagy zúzott fokhagymával, majd pár per elteltével tűzről levéve botmixerrel vagy turmixgéppel kevés víz hozzáadásával krémes állagúra dolgozzuk, visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a zöldborsót és további 5 percig pároljuk. A tejből a habaráshoz félreteszünk néhány evőkanálnyit a többit a csalánpüréhez adjuk. Elkészítjük a habarást: az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, váltogatva hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi tejet és néhány evőkanálnyit a spenótból, majd a maradék tejet és a tejszínt is, végül a főzelékhez csurgatjuk, pár percig szelíd tűz mellett főzzük. A durum tésztát előírás szerint megfőzzük, összekeverjük a csalános szósszal, csirkemell sonka-szeletekkel tálaljuk.

1 normál adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 524 kcal
szénhidrát: 74 g
rost: 6 g
zsír: 10 g
telített zsír: 1 g
fehérje: 32 g

50 g penne tésztával natúr mandulaitallal és rizskrémmel készült változat energia- és tápanyagtartalma
energia: 400 kcal
szénhidrát: 51 g
rost: 6 g
zsír: 9 g
telített zsír: 1 g
fehérje: 27 g