Wokban forgatott lazacfilé friss salátával, szárzellerrel

Fotó: Balázsi Andrea
Két gyakori problémát igyekeztünk orvosolni ebben az ételben: olyan zöldségekből álljon össze, ami nem puffaszt, szerepeljen benne hal, de ne legyen macerás elkészíteni.

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
salátához
150 g [≈ 40 g] friss, zsenge saláta mix pl.: fejes-, tölgylevél-, madársaláta
100 g [25 g] kígyóuborka – hámozva, felkockázva
1 db [30 g] sárgarépa vékony csíkokra vágva
2 szál zsenge szárzeller, vékony csíkokra vágva
4 kávéskanál [1 kávéskanál] olívaolaj, esetleg szőlőmagolaj
4 kávéskanál [1 kávéskanál] balzsamecet
1 csokor friss fűszernövény (rozmaring, bazsalikom, citromfű)
halhoz
500 g [125 g] lazacfilé, bőr nélkül
2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj a sütéshez
1 kávéskanál só

Elkészítés
Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük az olajat a balzsamecettel és friss fűszerekkel. A héjától, magházától megtisztított uborkát és a friss salátaleveleket átforgatjuk a dresszingben. Közben a kockára vágott halfilét a zellerrel és a csíkokra vágott sárgarépával együtt pár csepp olajon aranyszínűre sütjük, vigyázva, hogy a belseje ne száradjon ki. Tálaláskor a salátára halmozzuk a halfilét fűszernövénnyel illatosítjuk.

1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 267 kcal
szénhidrát: 5 g
rost: 3 g
zsír: 16 g
telített zsír: 2,1 g
fehérje: 25 g