Sárgarépás cukkinifasírt

 


Ha kevesebb húst szeretnék fogyasztani, belefuthatunk abba a hibába, hogy a jól marketingelt növényi termékek húsmentességéért cserébe több sóval és adalékanyagokkal fizetünk. Az alábbi zöldségfasírt gyakorlatilag elronthatatlan, ha már nekilátunk, érdemes több adagot készíteni, a maradékot lefagyasztani.

Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
320 g [80 g] cukkini
80 g [20 g] sárgarépa
80 g [20 g] fehérhagyma vagy póréhagyma
160 g [40 g] apró szemű zabpehely
1 evőkanál [1 kávéskanál] útifűmaghéj
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál só
olívaolaj

Elkészítés
A cukkinit és a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A zöldségeket lesózzuk, majd összekeverjük a zabpehellyel és az útifűmaghéjjal. Nagyon fontos, hogy a lesózott cukkini levét ne öntsük el, amennyi folyadékot „kienged magából” azt fel fogja venni az útifűmaghéj és a zabpehely. A masszából vizes kézzel megformázzuk a fasírokat. Sütőpapírra tesszük, olajsprével vagy kenőtoll segítségével mindkét oldalát vékonyan lepermetezzük, lekenjük. Előmelegített sütőben vagy grillen készre sütjük. Vigyázat, ne süssük túl a fasírtot, ne szárítsuk ki, akkor jó, ha belül még puha, de kívül már ropogós.

Tippek
egyéni toleranciától és étrendi korlátoktól függően ízesíthető még: zúzott fokhagymával ,dúsítható reszelt sajttal

1 adag (kb. 3 db) energia- és tápanyagtartalma
energia: 219,4 kcal
szénhidrát: 31,8 g
rost: 10,6 g
zsír: 5,2 g
fehérje: 7,7 g