Sütőtökös, céklás, almás saláta - hidegen vagy melegen





Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
120 g [40 g] zöldsaláta keverék (pl.: fejes-, madár-, jégsaláta, rukkola)
200 g [50 g] sütőtök
2 kis méretű [30 g] cékla
1 kis méretű [30 g] alma
1 nagy fej [20 g] fehérhagyma
2 evőkanál [1 teáskanál] hidegen sajtolt tökmagolaj vagy más hidegen sajtolt olaj (pl. olíva)
balzsamecet – ízlés szerint ≈ 2 evőkanál [1 teáskanál] – hisztaminintoleranciában mellőzendő
1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés
A céklát, a sütőtököt, az almát és a hagymát megmossuk, megtisztítjuk, a sütőtököt nagyobb szeletekre vágjuk, a cékát mérettől függően félbe vagy negyedbe, az almát cikkekre, a hagymát szeletekre, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és puhára sütjük – az alma és a hagyma gyorsan készen vannak, ezeket csak a sütés végén adjuk a zöldségekhez. A kihűlt vagy langyos céklát, sütőtököt meghámozzuk, felszeleteljük. A saláta hozzávalóit egy tálba tesszük, fogyasztás előtt megpermetezzük tökmagolajjal és balzsamecettel, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. 

Tipp
Próbáljuk ki meleg salátaként - a frissen kisült a zöldségekkel, almával - és hidegen is! 

1 adag energia- és tápanyagtartalma
energia: 103 kcal
szénhidrát: 15,6 g
rost: 4 g
zsír: 3,4 g
fehérje: 2,2 g