Klasszik és mentes smarni

 



Hozzávalók 6 adaghoz [a szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
300 g [50 g] kukoricadara, ha nincs étrendi megkötés lehet búzadara vagy tönkölydara is
300 ml [50 g] (vaníliás) zabital, ha nincs étrendi megkötés lehet tehéntej is
30 g [1 teáskanál] cukor vagy ennek megfelelő súlyú édesítőszer
4 db [1 db "S"-es méretű] tojás
reszelt citromhéj
50 g [8 g] növényi zsiradék, margarin vagy az étrend szigorúságától függően lehet vaj, 
laktózmentes vaj is
4 evőkanál [1 ek] sárgabaracklekvár – diabetes/ fogyási cél esetén cukormentes lekvár, alacsony FODMAP étrendben alacsony FODMAP értékű lekvárok (pl.: csipkebogyó, áfonya)

Elkészítés
A kukoricadarát elkeverjük a (növényi) tejjel és a tojássárgájával, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Hagyjuk állni legalább 10 percig. A tojásfehérjét habosra keverjük a cukorral vagy az édesítőszerrel. További 10 perci állni hagyjuk. Magas falú teflon edényben megforrósítjuk a zsiradékot, majd hozzáadjuk a masszát. Először folyamatosan, majd csak időnként átkevergetve addig sütjük, amíg morzsalékos nem lesz. Étrendbe illő lekvárral tálaljuk.

Ötlet
· citromhéj helyett ízesíthetjük narancshéjjal
· étrendi korlátoktól függően a masszához adhatunk aszalt áfonyát/ mazsolát/ durvára vágott datolyát

1 adag kukoricadarával, zabtejjel és cukormentes lekvárral készült császármorzsa energia- és tápanyagtartalma
energia: 310 kcal
szénhidrát: 41 g
rost: 4 g
zsír: 11 g
fehérje: 10 g

Energiaszegény étrendben energiamentes édesítőszerrel készítsük, fél adagot fogyasszunk .